четвъртък, 14 март 2013 г.

Eкологична катастрофа заплашва Черно море, нефтения разлив се разрастна до пет километра.


Преди Гран при на Китай 2013-на пистата Шанхай.


Как бих се радвал.


Eкологична катастрофа заплашва Черно море, нефтения разлив се разрастна до пет километра,при неблагоприятни ветрове и течения може да застраши българското крайбрежие.
Потъналия в  Старостамбулското устие на река Дунав  кораб "Николай Бауман" продължава да замърсява с нефт Черно море,като в момента площта  на нефтения разлив край бреговете на  Одеса е най-малко 5.3 кв. метра. км и се увеличава.
Нефтения разлив се  насочва на юг към Румъния и България.
Товарен кораб с флага на Молдова, се разби в Черно море на 6 март.  На борда са били 11 членове на екипажа, всички са били евакуирани с лодка на брега.
Корабът е бил натоварен с 2,700 тона гипс  от Турция за Херсон.
Очевидно първоначалните данни за малко количество гориво не отговарят на истината.
Последно измерване на площ на нефтения разлив е от 11 март, а след това  поради бурно море  били видими петна и маслен филм с ярки цветни ивици, които се насочват по посока на Румъния и България под формата на триъгълник с обща площ от повече от 5 квадратни  км.
На 12 март, членове на държавата екологична инспекция разгледали с лодка водите около потъналия товарен кораб и потвърди ,че не  спира теча на нефтопродукт подобен на масло. Взети били водни проби за анализ.
В района  няма нито човешки ресурси, нито специални средства,очевидно и желание за премахване на замърсяването и продължаващия разлив.
Измаил  също така не разполага с необходимите ресурси за борба с разливи.
Прокуратурата на Одеска област определя  нефтения разлив на повече от 8,4 квадратни км. според "Интерфакс".
Заведено е наказателно дело за замърсяване на морската среда.
В допълнение към заплахата за околната среда от нефтопродуктите  в близост, където Дунав се влива в Черно море, може да бъде загубен почти целия дънен морски живот от гипса.
Гипсът е  инертно вещество,но  когато  достигне дъното убива  всички миди,раци,морска растителност и микрофлора смятат от украински екологична съюз.

Преобладаващите повърхностни течения в Черно море се зараждат в устията на големите реки и в Керченския проток,от където започва мощно крайбрежно течение. 
То се насочва на юг край румънския и българския бряг. 
Източно от Варна се съединява ,влива в Кримското течение и се образува Южното течение, което се насочва към Босфора. ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА 12 МАЙ 2013?

Независим кандидат за депутат-мисия невъзможна.


Варна уж въстана срещу олигархичния кметски модел, но хората на Йорданов си останаха,системата си остана.

Русия не харесва новоизбраният министър-председател и едновременно министър на външните работи на България Марин Райков.

Какво очакват хората от партиите на извънредните парламентарни избори?


ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога