петък, 24 април 2015 г.

ТРАНСФОРМАЦИЯ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ И ПРИЯТЕЛИ.


За 2012 година в Списъка на класацията на държавите по БВП, (номинална стойност),по данните на МВФ и Световната банка -" List by the International Monetary Fund (2012)" първи беше ЕС,втори САЩ,трети Китай.
 Това положение беше неприемливо.
  На Америка и беше необходимо спешно да отслаби икономически Европа. И успя.
Донякъде.
Сега класацията е Китай,САЩ,ЕС.
 Европа до голяма степен печелеше от търговията със страните от Близкия изток. Стимулирането на "конструктивния хаос" в арабския свят,не без помощтта на натовските европейски "съюзници" на САЩ, доведе до проблеми в европейската икономика, толкова колкото трябва,за да се създадат необходимите благоприятни условия, европейците безропотно да подпишат споразумението със  САЩ за трансатлантическата търговия ТПТИ. Много неблагоприятно за Европа и много желателно за Съединените щати.
 И тук не се спирам на колосалната многомилионна бежанска вълна към ЕС и България,за която започнаха да се осъзнават европейците,но нямат решение,и която е следствие от "защитата и натрапването на демократичните ценности на арабите" от САЩ,Франция на Саркози,Великобритания и другите европейски малоумници от НАТО-пример Либия.
 Това обаче не беше съвсем достатъчно,а и Русия много се засили и предизвикаха,създадоха и организираха и Майдана в Киев,(признаха си,и че полските им подлоги са снайперистите,убийци без капка срам),подпалиха и Украйна,извиха ръцете на атлантическите си слуги от върхушката на ЕС и за санкции срещу Русия,които както виждаме вредят основно на Европа.
 Русия  просто се оказа доста по силна,а и получи подкрапата на Китай,БРИКС и доста   други държави.
  На американците сега им е нужен нов приятел,например Иран за да се справят със създадената от тях Ислямска държава (ИД)  и не се срамуват да отслабват  дори "големите си приятели" саудитците,наскоро започнали  "нещо много да мислят, геополитически".
 Тревожа се вече и за Ердоган,защото и той започна да мисли много геополитически,а и някакви газови потоци и ядрени централи договаря,не с когото трябва.
 За да преговарят с персите и арабите по-лесно,САЩ дори  "не възразиха срещу" перспективите за влизане на палестинците в ООН.
 Другият им най-голям приятел Израел, във връзка с възраженията си и по двата въпроса беше посечен в обичайния американски маниер с намаляване на финансовата помощ. Военната помощ за Израел беше орязана от 2,2 милиарда до 800 милиона долара на година.
  Не е необходимо да напомням как свършиха всички други американски  съюници,да си спомним само Осама и Садам.Така,че нека "големите приятели" на американците да имат едно на ум и да внимават за регионални трансформации на интересите на големия им брат.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com