вторник, 7 април 2015 г.

Централните банки намаляват резервите си в долари, търсенето на петрол се възстановява.

Общият обем на резервите в света намалява.
Тази тенденция ще доведе неминуемо до намаляване на търсенето на американския дълг.
Интересът на световните централни банки към долара, който се наблюдаваше през последните десет години се е изчерпал.
 Основните притежателите на валутните резерви в долари са Китай, Япония, Саудитска Арабия, Швейцария, Бразилия, Русия и Саудитска Арабия.
 Китай има най-големите валутни резерви в света,но те намаляват до $ 3,8 трлн. през декември, след като през юни те достигнаха рекордното ниво от 4,0 трлн. $. Резерви на Русия са намалели с 27% до 360,2 милиарда  щатски долара през март в сравнение с 493.3 милиарда щатски долара година по-рано. Саудитска Арабия  е похарчила $ 10,0 милиарда долара от резерва от август миналата година,като е намалял до 721,00 милиарда щатски долара.Резервите на Бразилия паднаха до 371.0 милиарда щатски долара.
Причината за отказа на централните банки от инвестиции в чуждестранна валута,се счита желанието на развиващите се страни,да компенсират отлива на капитали и в подкрепа на националните валути.
"Намаляването на валутните резерви се влияе на първо поскъпване на долара спрямо еврото и останалите основни валути. Следователно частично намалени резерви поради преоценка на техните обеми, "- каза главният икономист на Deutsche Bank в Русия Ярослав Лисоволик. Друг важен фактор е, вътрешните политики на централните банки в подкрепа на националната валута. За да се стабилизира контрол към валутните си бяха принудени да използват натрупаните валутни резерви.
Саудитска Арабия вчера повиши цените на петрола,след като елиминира отстъпки за купувачите от Азия. Поради това на котировката на долара в Русия за първи път тази година спадна до под 56 рубли.
 Интересът на Саудитска Арабия към поскъпване на петрола,е свързан с разходите предимно за конфликта в Йемен. Въпреки,че за вътрешна консумация  в Саудитска Арабия се обяснява,с възстановяване търсенето на петрол в световен мащаб.
Световната търсенето на петрол се възстановява, заяви вчера министърът на петрола от Саудитска Арабия, Али ал-Наими.

Bloomberg: рублата стана най-добрата валута в света.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com