сряда, 8 април 2015 г.

Преглед на френския печат на 8 Април 2015

Le Figaro: Европейският съюз - е "сферично фиаско във вакуум".

Френската журналистка Корали Делом смята, че излизането на Гърция от Европейския съюз и сближаването с Русия заплашва със сериозни геополитически последствия Европа, чиято позиция е все по-катастрофална.
 Европейският паричен съюз изсъхва от ден на ден,казва журналистката в интервю за  Le Figaro.
 Излизане на Гърция от Европейския съюз е много вероятно, и намерението да се въведе "двойна валута" означава, че е с единия крак извън еврозоната."
Според бизнеса,това оказва отрицателно въздействие върху Европейския съюз.
"Изглежда,вече никой друг не мисли за геополитика всички изглеждат убедени, че геополитиката е реликва от XIX век,а ние сега живеем в един свят  на дългове и бюджетен дефицит.
Днес Европа се е превърнала в истинска политическа черна дупка "- каза тя.
 Репортерът отбелязва, че въпреки конфликта между Русия и ЕС по украинския въпрос,Европа позволява Русия да стъпи в Средиземноморския регион.
На срещата на Путин и Никос Анастасиадис бе подписано споразумение, което дава на руския флот възможност да влезе в кипърските пристанища, и това е една от причините, поради което "Европейския паричен съюз" изсъхва от ден на ден."

 Не всички синдикати са доволни от тона на предложените изменения на правилата, уреждащи преговори между работодателите и служителите. И крайнодясният Националният фронт има проблеми обяснява икономическата си  политика.

Le Figaro съобщава, че най-новата политика на Европейската централна банка, която включва основно да се харчат огромни суми пари, за да се купува дълг, е дал на френската фондова борса огромен тласък. Не са сигурни дали се надува балонът.
Въпреки всичко, комбинираната стойност на акциите в топ 40 на дружества, котирани на борсата в Париж се е увеличил с 20 на сто от януари насам. Дали е балон?

 Еврозоната през КРИЗА
Според Le Figaro, Европа планира да похарчи 1140 милиарда евро преди септември 2016 г.
Еврото губи позиции спрямо долара,а срива в цената на  петрола, означава, че фирмите започват да дишат отново. И тъй като лихвените проценти продължават да падам, членки плащат по-малко, за да финансират своите заеми. Единствените недоволни  са банките, които са разтревожени, че маржовете на печалбата, са смачкани от същите ниски лихвени проценти.

Комунистическият Юманите:
Основната им история е озаглавена "Правителство намушква работници в гърба с атаките си срещу синдикалните права."

Католическият La Croix се чуди защо френските бизнес лидери, отказват да инвестират във френски бизнес. Правителството в този ден трябва да обяви мерки, предназначени за насърчаване на доверието на инвеститорите. Проблемът, казва La Croix, е, че поръчките остават тънки и бизнесмените не са сигурни за бъдещето.

Le Monde не знае защо най-дясният Националния фронт  не разбира, или поне крие, икономическата действителност.
В статията се казва, че прогнозите за икономическото влияние на Европейския паричен съюз са напълно нереалистични. След като е изместил от класическите опасения на крайната десница. , , имиграцията, национална идентичност, сигурност. , , последователите на Марин Льо Пен се борят да намерят компетентни икономически коментатори, хора, които могат да обяснят как политиката на напускане на еврото действително ще работи.
А Марин Льо Пен и баща й се скараха.Тя ще се опита да го отсвири.

ПРЕГЛЕД НА РУСКИЯ ПЕЧАТ НА 8 АПРИЛ 2015 ГОД.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com