вторник, 31 март 2015 г.

След Холадия и Амстердам, спря тока и на Туция и Истанбул.

24 от общо 81 провинции в Турция са без ток,а  крайнолява групировка  марксистка група „Революционен фронт за освобождение на народа“ взе прокурор за заложник.
 В Истанбул метрото е спряло. Летището работи с прекъсвания и големи забавяния, като за известно време не приемаше полети.
Трабзон, Айдин, Анталия, Измир и Бурса са сред големите градове, в които е прекъснато електрозахранването. Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че се разглеждат всички възможни причини, включително тероризъм.
Метрото в Истанбул и железопътният тунел под Босфора, свързващ европейската и азиатската част на Истанбул, са били евакуирани, посочват турските медии.Към министерството на енергетиката е създаден кризисен щаб.
 Няколко часа по-късно крайнолява групировка  марксистка група „Революционен фронт за освобождение на народа“ взе прокурор за заложник в Истанбул в Съдебната палата.Мехмет Селим Кираз, който разследва смъртта на 16-годишния Беркин Елван, е заложникът, предаде AFP. В делото се разследва обстоятелствата, при които полицаи раниха Елван по време на протестите в парка "Гези" през 2013 година. В резултат на получените рани момчето почина след почти 300 дни в кома. Съдебната палата  е евакуирана, а в сградата са изпратени спецчастите, предаде Reuters.
От „Революционен фронт за освобождение на народа“ имаше краен срок 15:36 часа за изпълнение на исканията й, или ще „накаже със смърт“ прокурора, когото държи като заложник.
Похитителите поискаха от полицаите, които са убили Беркин Елван, да си признаят публично. Родителите на момчето твърдят, че то е било ранено, докато се връщало от хлебарницата. Ердоган обявиха Беркин за "терорист" и "провокатор".
В петък половин Холандия,Амстердам и околностите останаха без ток, а холандският оператор /TenneT/ съобщи за претоварване на електрическата мрежа.
Електроснабдяването е прекъснало в големи части от провинция Северна Холандия, включително радиотелевизиония център в Хилверсум.
Влаковете и трамваите в Амстердам и околните градове спряха.
Всички полети от и до амстердамското летище Схипол бяха отменени. Пристигащите полети до четвъртото по големина летище в Европа се отклоняваха към други регионални летища.

Нова промяна на пенсиите,пенсионната система,на 1 и 2 категория.

Крещяща липса на единство в НАТО или бойкот?

Новата формация на Велизар Енчев "Движение за радикална промяна".

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога