четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Пенсионна реформа 2015. Втора пенсия в частен фонд, или в НОИ?

Пенсионна реформа 2015. Втора пенсия в частен фонд, или  в НОИ?

Неяснота има около предложението на управляващите осигурените да избират дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд, или пълната им вноска да отива в НОИ. След продължителни спорове министърът на финансите Владислав Горанов промени първоначалния замисъл и предложи средствата от индивидуалните партиди да могат да се местят всяка година от частните пенсионни фондове в държавния Сребърен фонд, както и обратно.
Според представители на пенсионните дружества промените ще ощетят хората. Аргументите им са, че докато парите са в Сребърния фонд, върху тях не се трупа доходност, а осигуровките, постъпили в НОИ, ще останат там. Потърпевша ще е и държавата, тоест всички данъкоплатци, защото само хора с нередовни вноски биха предпочели да си преместят парите в Сребърния фонд. След това те ще получат гарантираната по закон минимална пенсия, въпреки че осигуровките няма да им стигат и за толкова, твърдят от фондовете.
Таксата, която частните пенсионни фондове удържат от всяка осигуровка за втора пенсия, трябва да се намали до 1%, предлага вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. Сега по закон дружествата могат да отчисляват до 5% от всяка вноска, а според данните на Комисията за финансов надзор само 2 дружества имат по-ниски такси от максималния размер.
“Таксата е нещо, което се дължи за извършена услуга, а на входа на системата никой никаква услуга не върши. Фондовете нямат разходи за събирането на осигуровките, защото това е ангажимент на Националната агенция за приходите”, коментира Манолов.
Според него е необходимо намаление и на инвестиционната такса, която сега е до 1% от стойността на нетните активи на съответния фонд. Тарифата трябва да се определя върху доходността. Сега при намаляваща стойност на активите се събира такса, което е абсурд на абсурдите, каза синдикалистът.

БСП и АБВ осъзнаха,че потъват с атлантичеките и пронатовски позиции и завъртяха палачинката.

Украйна се разделя на две части.Ражда се Новорусия.

Пенсионна реформа 2015.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com