неделя, 9 ноември 2014 г.

Путин и Си Цзинпин сключиха споразумение за доставките на газ от Русия за Китай по „Западния маршрут".


Обемите на доставки на газ от Русия в Китай в средносрочна перспектива може да превишат обемите на доставки за Европа, заяви ръководителят на „Газпром” Алексей Милер.
Русия и Китай са подписали меморандум за сътрудничество в газовата сфера, съобщава ТАСС.
Държавните глави на двете страни - Владимир Путин и Си Цзинпин, са сключили споразумение за доставките на газ от Русия за Китай по т.нар. западен маршрут.
„Западният маршрут" предвижда доставка на газ от Западен Сибир за Китай. Реалното стартиране на доставките е предвидено за 2019 г.
Припомняме, на 21 май т.г. Русия и Китай подписаха договор за доставки на газ в Китай по "източния маршрут". Контрактът е на стойност 400 млрд. долара.
"Източният маршрут" предвижда на Китай да бъдат доставени 38 млрд. куб. м руски газ годишно по магистралния газопровод "Силата на Сибир".
„Западният маршрут” става приоритетен проект в газовото сътрудничество между Русия и Китай. Доставките ще се осъществяват от находищата в Западен Сибир , това е същата ресурсна база , която се използва за доставки за Европа. В средносрочна перспектива съществува още един маршрут, който се намира на масата за преговори с Китай- това да доставки на газ от района на Далечния изток”, заяви Милер.
ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога