понеделник, 30 юни 2014 г.

Сунитски халифат с халиф досегашния лидер на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади. "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), завзели сериозни територии в Ирак, официално обяви създаването на халифат.
Говорителят на ИДИЛ заяви, че ръководството на групировката е решило да установи халифат - суверенна държава, смятана от сунити за официален приемник на властта на пророка Мохамед. Лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади е обявен за халиф и според групировката сега всички мюсюлмани по света трябва да се закълнат във вярност пред него.
Идеята за ислямски халифат, беше премахната преди 90 години от първия президент на съвременна Турция Кемал Ататюрк, отбелязва американският в. "Уолстрийт джърнъл".
Очаква се реакцията на Айман аз Зауахири - лидера на "Ал Кайда", която беше смятана за водещата ислямистка въоръжена организация преди внезапния възход на ИДИЛ не без помощтта на САЩ и НАТО през последната година по време на войната срещу Сирия.
"Ал Кайда", на Зауахири напоследък е засенчена от групировката на Багдади, подкрепяна, като важен съюзник на Турция,САЩ и НАТО в Сирия.
Руски специалисти и изтребители пристигнаха в Ирак, за да помагат на правителствените сили в борбата с джихадистите, пише в. "Ню Йорк таймс". Този ход на Русия е косвен укор към САЩ, които според Ирак твърде много се бавят с изпращането на американски изтребители и хеликоптери.
5-хиляди фанатици - ислямисти надделяха над "подготвената" от САЩ и НАТО армия на Ирак, в състав от 14 дивизии и  почти един милион души.
"Ислямска държава в Ирак и Леванта" бе създадена от  тайните служби на един от най-големите приятели на САЩ-Саудитска арабия,а по-късно обслужвана от най-големите ни "приятели" в района -Катар и катарските служби.
Те бяха организирани и обучени да воюват срещу  шиитите  в Ирак и  Сирия.
Днес "Ислямска държава в Ирак и Леванта" изглежда е извън контрола на създателите си и техните трансатлантически шефове и  поеха контрола над  петролните кладенци за да осигурят  вероятно спряното финансиране.

Шиитите сунитите и сунитския халифат на "Ислямска държава в Ирак и Леванта".

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога