вторник, 6 май 2014 г.

Какво ни струва приятелството със САЩ и Турция и дали НАТО ни пази?

Газовата сделка на Русия и Китай ускорява краха на долара.


Участието в американската война в Афганистан, струва на  България минимум 430 млн. лева и в нея са участвали 9000 военни, според официална справка от Министерството на отбраната.
Участието ни в американската война в Ирак, което бе в значително по-малки мащаби,ни струваше около 170 млн. лева.
След 2014 година България ще продължи да присъства в Афганистан. До 110 души ще участват в обучението и подготовката на местните сили за сигурност.
В момента общо 465 български военнослужещи участват в операции и мисии зад граница. В операции на НАТО в Афганистан и Косово са общо 438 души, в операции на Европейския съюз в Босна и Херцеговина, Мали, Грузия, Сомалия – 25 души, в мисии на ООН в Либерия – 2 души.
Общият ни бюджет за участие в мисии зад граница за годината е 37 млн.лв.
Във водените от САЩ войни в Афганистан и Ирак  са загинали 225 000 души,от които най-малко 137 000 убити цивилни граждани в Ирак и Афганистан, а разходите за войните са към четири трилиона долара, без да са отчетени разходите за обезщетения на ветерани или за лечение на ранените.
САЩ и темата за радикалния ислям до идването на президента Обама,бяха едно,сега са съвсем друго нещо.  Обама,(както може да се очаква от роден мюсюлманин) води политика, която казва на арабските и мюсюлманските страни, че ако има проблеми, то причината за това е Америка и нейната политика.
В момента външната политика на САЩ спрямо Близкия Изток е скандална и неадекватна. Обама  стъпвайки в Турция започна да превъзнася Ердоган и хората му, обявявайки, че страната е пример как ислямът и демокрацията могат да съществуват заедно и да преуспяват,а затворите вече бяха пълни с журналисти и военни. Същото отношение Обама показа и към Египет. От самото начало на  Египетска пролет, Вашингтон пледираше,  че Мюсюлманско братство е една политическа организация, в която няма никакъв радикализъм и са готови за демокрация, а идването им на власт е постижение за народа.САЩ отказаха да проумеят, че тези хора нямат нищо общо с демокрацията, а насаждат религиозна диктатура.
 САЩ не виждат  и какво се случва със Сирия,как Ал Кайда се базира в Турция, и как това рефлектира на България и Европа.
 Фактът, че едни главорези убиват други главорези може и да е положителен момент,но Америка да е от едната страна на барикадата с  Ал Кайда ми идва малко в повече.
В Държавният департамент на САЩ,  решиха, че Асад трябва да се отстрани по военен начин, без да разбират какво става в Сирия и кого обслужват.
 Когато Обама  започна да преговаря, радикалните ислямисти бяха започнали да взимат преимущество в сирийската съпротива, Турция започна безпроблемно да пуска джихадисти на своя територия. Всеки джихадист можеше да отиде в Турция, а от там в Сирия без паспорт, без ограничения, само с намерението да върши джихад,а после -давай към България.
Кой ще пази България,НАТО ли?

Газовата сделка на Русия и Китай ускорява краха на долара.

Хенри Кисинджър за събитията в Украйна и ролята на Путин.

Парад за 9 май 2014 в Русия (ВИДЕО) ,престрелки ранени и жертви в Украйна.

Нереалистична е идеята да се надяваме на общо противодействие на Балканите срещу ислямистка Турция в съюз на България, Гърция, Сърбия, Румъния, Македония и други страни.А и имаме горчивия исторически опит.
След поредицата изцепки на Плевнелиев и други подобни политически твари, България не може да разчита и на Русия,която в момента действа паралелно с Анкара срещу нашите интереси.
 Москава е против проучванията на шистов газ в България, налага ни газова зависимост, чрез определени проекти,а Турция им съдейства, срещу нашите интереси.
 Етническа партия от "Реформаторския блок",тази на Касим Дал гледа колкото може повече да се хареса на Ердоган.
Можем ли да очакваме  опора от НАТО?
Турция също е член на НАТО, но паралелно с това, без никакви скрупули поддържа тероризма,  а  НАТО гарантира на Турция техните граници, като им изгради противоракетен щит.
  НАТО не само че не предприе нищо срещу спонсорство на джихадизма от Турция, а напротив -  като че ли им помага.
  НАТО във военно отношение де факто не съществува и няма независим капацитет за военни действия без САЩ.
 Само САЩ има реална военна сила,а  и три четвърти от военният бюджет на пакта е от САЩ.
 Европа не харчи почти нищо и военните разноски,на големи държави са стигнали до 1%,  колкото да си платят заплатите на войниците, но не и за модерно въоръжаване.
Във войната в Либия,най-куриозно французите и англичаните на третия ден свършиха бомбите и трябваше да им се доставят боеприпаси със самолети от САЩ.
България трябва да е наясно, че участието й в НАТО не означава нищо и не можем да се осланяме на подкрепа от пакта, че при нужда ще ни спасят.
 За 2013 година нашият военен бюджет, беше едва 1,2% от БВП, вместо 1,5%.
 Без въоръжена, тренирана и мотивирана армия, можем да изпаднем в много критична ситуация!
Идеята, че с Турция сме партньори в рамките на НАТО е мит и звучи смешно,жалко и опасно.
Кой не разбра, че зад  вълната от прииждащи към нас хора през турската граница има ислямистка намеса, която не е добросъседска?  Кой-Плевнелиев,Станишев,Борисов,кой?
  Кой не разбра,че голяма част от така наречените бежанци, реално са нелегални емигранти?
 Турция е полицейска държава и там нищо не може да се случи, без благословията на  разузнавателните служби и лично на Ердоган. Нелегалните емигранти, представяни за бежанци не могат да стигнат до България без знанието на турските власти.И защо почти 100% от тях са сунити,защо няма между тях бягащи християни, алуити, друзи или пък кюрди? Къде са бягащите християни?
Много от пристигащите са жени с деца, но без мъже. Мъжете им са джихадисти и се бият сега срещу християните в Сирия,а като им дадем статут и  дойдат официално?  Жените, са с хиджаби, характерно за жени, които са под влиянието на радикалния ислям.
Защо Турция разреши на такива ислямистки елементи  да преминат  през нейна територия и ги праща през границата в България?

Газовата сделка на Русия и Китай ускорява краха на долара.

Хенри Кисинджър за събитията в Украйна и ролята на Путин.

Москва е обезсърченa от реакцията на Киев за пътната карта на ОССЕ за мирно решаване на кризата.

Кръгли маси в Украйна, под егидата на ОССЕ.

Путин спря сраженията в Източна Украйна.ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога