неделя, 25 май 2014 г.

Изборите за Европейски парламент- печелят партии, изповядващи антимигрантски и изцяло радикални идеи.

Дали Жан-Клод Юнкер,ще последва съдбата на сподвижника си от България -Борисов, да спечели изборите и да остане на резервната скамейка?
 Европейският сблъсък се променя : от ляво срещу дясно към Проевропейци срещу Антиевропейци.

На изборите за Европейски парламент,значителен дял събират партии, изповядващи антимигрантски и често изцяло радикални идеи.
ЕНП в европарламента ще  се състои от 211 депутата, следват я социалдемократите със 193 депутата.
 АЛДЕ-либералите, ще имат 74 представители, Групата на зелените - 58 депутата, Групата на Обединените европейски леви и северните зелени - 47 представители,
Европейските консерватори и реформисти ще разчитат на 39 души в ЕП, а групата Европа за свобода и демокрация - на 33 евродепутата. Независимите евродепутати ще са 40, а представителите на  политически сили, които не са заявили принадлежност към някое европейско политическо семейство са 56.
Крайният националист Найджъл Фараж спечели европейските избори във Великобритания, за сметка на консерваторите на премиера Дейвид Камерън, който също през последната година следваше остра антиимиграционна политика. Избирателната активност на Острова е около 36%.
Партията на Найджъл Фараж спечели изборите за Европейския парламент и получи солидна подкрепа на провелия се паралелно местен вот във Великобритания.
В Гърция опозиционната лява партия „Сириза” изпревари управляващата партия, а неонацистката партия „Златна Зора” заема третото място.
В Австрия крайно дясната Партия на свободата е трета.
В Дания и Италия партиите с антиевропейска насоченост или побеждават или заемат второто място.
Германия:
Консервативната партия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел печели с 36% изборите за Европейски парламент.
На второ място останаха лявоцентристите от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) с 27,5%, сочат резултатите от екзит полове. Партията Алтернатива за Германия, която беше основана миналата година и се противопоставя на еврото, печели 6,5%, които са достатъчни за влизане в Европейския парламент.
 Крайнодясната партия Национален фронт е начело в изборите за Европейски парламент във Франция. Марин льо Пен, получава 24-25% от народния вот. Това прави 23 до 25 от общия брой на френските 74 на брой места в Европейския парламент.
Десният Съюз за народно движение на Саркози се нарежда на второ място с 20-21%. Управляващата Социалистическа партия е изместена на  трето място с ниските 14-15%.
Въз основа на новите правила за  пряката демокрация в ЕС,трябва да вземат предвид резултатите от изборите, когато се определя новия председател на Европейската комисия- изпълнителния орган на съюза.
До юли трябва да бъде избран наследникът на настоящия председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
 Кандидати са Жан-Клод Юнкер (ЕНП), Мартин Шулц (ПЕС), Ги Верховстад (АЛДЕ), Ска Келер (Зелените) и Алексис Ципрас (Европейска лява партия).
 28-те държавни и правителствени ръководители ще внесат в парламента името на човека, който са избрали за председател на Комисията. Ако той бъде отхвърлен,има срок от един месец да предложи друго име.
 Съставяне на групите в ЕП:-за получаване на официално признание дадена група в ЕП трябва да има минимум 25 евродепутати, избрани от поне седем държави членки.
До 3 юли на заседание на парламента ще бъде избран негов председател. За да бъде избран, даден кандидат трябва да получи абсолютно мнозинство в парламента или  гласовете на 376 евродепутати.
След като бъде избрана Европейската комисия, държавите членки определят останалите 27 европейски комисари – по един от всяка държава членка.
През септември ще се провеждат се заседания на парламента за изслушване на новите комисари, включително за ключовата позиция върховен представител,за външната политика на ЕС.
 Председателят на новата Европейска комисия през октомври представя новия си екип пред парламента за одобрение и очертава политическите й цели.
Лидерите на държавите-членки на ЕС избират през октомври,заместник на Ван Ромпой за президент на  Европейския съвет.

Газовата сделка на Русия и Китай ускорява краха на долара.

Състав на Италианския национален отбор по футбол на Световно първенство в Бразилия.

Групите на Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 година.

Календар,програма на мачовете в групите на Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 година.

Програма на световното по футбол Бразилия 2014 на 18 юни 2014.


ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога