петък, 23 май 2014 г.

Владимир Путин на провеждащия се в Санкт Петербург Международен икономически форум.

На провеждащия се в Санкт Петербург Международен икономически форум  президентът на Русия Владимир Путин каза:"Русия ще уважи избора, който украинският народ направи по време на президентските избори на 25 май."
  "След държавния преврат в Украйна е настъпил хаос и е започнала пълномащабна гражданска война. Проблемите, свързани с Украйна и Крим са породени от липсата на доверие.
„Откъде се взе украинската криза? Тя възникна понеже президентът Янукович отложи подписването на споразумение за асоцииране с ЕС. Какво последва от това? Държавен преврат, подкрепен от нашите американски и европейски партньори. И как продължи? Хаос, сега сме свидетели на пълномащабна гражданска война.
Относно Крим, Русия обезпечи свободното волеизявление на гражданите. Ако не бяхме направили това , то щяхме да станем свидетели на по-голяма трагедия от това което се случва в някои градове на Украйна- например Одеса, където хора бяха изгорени живи. Петдесет човека изгориха живи, 50 души изчезнаха безследно. Къде са те?”
„Има съюзници на Съединените щати, с които може да се действа по правилото „който не е с над е срещу нас”, може отначало да се извърши някакво действие, а след това да се пришпорват всички под това действие, създавайки коалиция. Но Русия не работи така, трябва да се договаря отрано, да се следват нормите на международното право, да се отчетат интересите един на друг и в този случай ние сме и ще бъде надежден партньор”, каза той.
Еднополюсният модел на световния ред се провали, убеден е Путин.
„Еднополюсният модел се провали. Всички го виждат, дори и тези, които се опитват да действат по обичайния начин, да запазят монопола си, да диктуват своите правила в политиката, търговията и финансите и да налагат норми в културата и поведението”, заяви Путин.
Руският лидер предупреди, че санкциите, които са били насочени срещу Русия заради позицията й по отношение на украинската криза, ще имат „ефект на бумеранг”.
„Нима не е очевидно, че икономическите санкции, които се използват като инструмент за политически натиск, в днешния взаимозависим свят имат ефект на бумеранг и в крайна сметка се отразяват на бизнеса и икономиката на страните, които ги въвеждат”, каза той.
В същото време Путин изрази надежда, че между Русия и ЕС ще започне съдържателен диалог относно новия договор за партньорство, за който от години има принципно политическо споразумение, който да замени настоящия документ за партньорство и сътрудничество.
„Ние разчитаме, че съдържателният, субстантивен диалог, както казват дипломатите, ще започне все някога. Няма друг път към създаването на обстановка на доверие. Нужни са директни преговори и търсене на компромис при уважителното отношение към правата и интересите на двете страни”, заяви Путин.

Газовата сделка на Русия и Китай ускорява краха на долара

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога