вторник, 22 април 2014 г.

Защо държавите от БРИКС-Бразилия, Русия, Индия и Китай,вече не са респектирани от САЩ?

Защо държавите от БРИКС-Бразилия, Русия, Индия и Китай,вече не са респектирани от САЩ?

 САЩ на Барак Обама губи диалога със страните от БРИКС (Бразилия,Русия, Индия,Китай,Южна Африка).
Ярък пример за това е гласуването на ООН от миналия месец- четири от петте членки се въздържаха, да гласуват срещу Русия,за присъединяването на Крим, и на практика застанаха срещу САЩ.
В Индия през следващия месец,най-вероятно ще изберат  лидера на опозицията, Гуджарат Нарендра Моди.
 На него през 2012 г. - след антимюсюлманския погром,бе отказано влизане в Съединените щати. Самият политик, разбира се, се отнася  враждебно към САЩ - заявява, че няма желание да посети Америка.
Отношенията с Китай също отидоха на грешни позиции.
 Обама обяви ,че е обърнат към Азия ",но засили военните съюзи със недолюбваните съседи на Китай. Сега Обама ще пътува до азиатските страни - Япония, Южна Корея, Филипините и Малайзия за пръв път в последните две години.
 Въпреки първоначалните очаквания, в Китай маршрут и посещение,Обама не планира.

Русия налага тежки санкции на САЩ.

Балон на фондовия пазар на САЩ на фона на стагниращата икономика?

В същото време, анти-американската риторика,звучаща от Пекин,всяка година става все по-твърда.
Влошаване на диалога с Бразилия е още по-осезаем. Обама започна "голямата игра", за да привлекче най-големите латиноамерикански страни,но след Едуард Сноудън, отношенията между двете държави отидоха във фризера.
Отношенията на Съединените щати с БРИКС се влошиха,защото светът вече се приспособява към намаляването на американското влияние,въпреки че Америка за момента се запазва,като най-голямата военна сила в света или така поне счита мнозинството.
 Всички усещат, че всяка година,тази сила се превръща в нещо все по-малко и все по-недофинансирано.
 Всички разбират,че светът се променя.
  Китай, Русия и Индия ще изместят САЩ и Европа от икономическото лидерство до 2020 година.
През 2020 година три от петте икономически сили в света ще бъдат развиващи се икономики, което представлява 30.4%  от световния БВП на глава на населението.
 Китай ще стане най-голямата икономическа сила в света по отношение на БВП на глава на населението още през 2017 година.
 Евромонитор прогнозира, че Индия ще бъде с най-многобройното население в света до 2025 година и че броят на хората в трудоспособна възраст ще се увеличи с 11,6% през 2013-2020, в сравнение с Китай, където растежът е 3,1%.
 Русия ще изпревари Германия и ще се качи на пета позиция като икономическа сила през 2016 година. Русия ще стане петата по големина икономика в света през 2016 година по отношение на БВП на глава от населението с помощта на енергийния си сектор, като един от топ производителите на петрол и природен газ в световен мащаб.
Китай ще изпревари САЩ и ще се превърне в най-голямата икономика в света през 2017 година и ще представлява 19% от световния БВП през 2020 г. по отношение на БВП на глава от населението.Бъдещето на американската икономика зависи от поддържането на долара. Дали Китай ще вземе участие в подкопаване водещото положение на долара, например чрез купуване на ирански петрол за злато?
На чия страна ще Китай е много важно.
Започнаха реалните заплахи за удари на Русия срещу стабилността на долара и САЩ-„Газпром нефт“ се убедили, че 95% от техните контрагенти са готови да преминат на евро при разплащанията", съобщи председателят на Управителния съвет и генерален директор на компанията Александър Дюков.
 Много знакова новина, по която трябва да се замислят много държави и корпорации с дълги доларови позиции.САЩ ще загуби позицията си на номер едно в световната икономика през 2017 година. През 1990 година САЩ ​​представляваха една четвърт от световния БВП по отношение на глава на населението, но прогнозата е цифрата да се понижи до 16% до 2020 година.
Въпреки че американското правителство успя да избегне „фискалната скала“ през 2012 година, едно от най-големите предизвикателства за страната остава стратегията за намаляване на дефицита на бюджета, без да последва политическа криза.

Русия налага тежки санкции на САЩ.

Москва е обезсърченa от реакцията на Киев за пътната карта на ОССЕ за мирно решаване на кризата.

Какво ни струва приятелството със САЩ и Турция и дали НАТО ни пази?

Балон на фондовия пазар на САЩ на фона на стагниращата икономика?

Кметът на Донецк сдаде властта,Германия се осъзнава,а САЩ със 100 млн. въоръжавт украинските си протежета.

Fitch Ratings с доклад за спиране доставките на руски газ за Европа и България.

Донецк иска да се проведе легитимен референдум,Киев не ще и да чуе.

САЩ провокираха конфликта в Украйна, твърдят Лоурънс Уилкерсън,Урмас Пает,Скот Рикард и Вацлав Клаус.

Достойна за президент на България.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога