понеделник, 7 април 2014 г.

Обявиха "Народна република Донецк" , „Харковска народна република” и референдум за бъдещето,не по-късно от 11 май.Обстановката в Източна Украйна остава крайно напрегната,след като проруски протестиращи,отвратени от политиката на властите в Украйна,организираха шествия и протести в областните центрове Донецк, Луганс,Харков и Одеса и нахлуха в някои сгради на държавни институции в Донецк, Луганс и Харков.
 Протестиращите установили контрол върху  административна сграда в  Донецк,дори обявиха създаването на суверенна "народна република", независима от Киев.
Решението беше обявено пред репортери и е качено в Ю Тюб:"Обявявам създаването на суверенната държава Народна република Донецк".
Декларацията е прочетена на заседание на областния съвет. Референдум за бъдещето на областта трябва да се състои не по-късно от 11 май.
По-късно обявиха и „Харковска народна република”-суверенна държава, която „ще изгражда отношенията си с останалите държави в съответствие с международното право”.
Решението ще влезе в сила след като бъде прогласувано на референдум.
 Дори временните власти в Украйна признават,че  действията на сепаратистите в размирните области са с искане провеждането на референдум за държавното устройство.
Москва няма интерес  за присъединяване на югоизточните области на Украйна към Русия,преди да се оправи напълно с Крим,а и няма да преглътне лесно Източна Украйна;за Русия е по-добре буферна зона,но проруски настроена.
  За всички е най-добре да е проведе референдум за Украйна,но европейските съюзници на Европа не искат и да чуят гласа на народа.
В светлината на референдумите в Крим, във Венеция,в Швейцария и задаващите се редица други сепаратистки референдуми- отношението на евробюрократите към плебисцита като форма на пряката демокрация  се промени драстично и е в опасност и демократичната същност на ЕС.
 След референдума в Швейцария,посветен на затягане на имиграционната политика, отношенията на Европейския съюз и Берн станаха значително по-лоши.Германския президент Йоахим Гаук заяви по този повод, че "пряката демокрация" (т.е. референдумът ) - не винаги е добро."
Снощи, назначеният от тълпата и западни тайни служби,"президент" на Украйна Александър Турчинов, свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана в отговор на проруските протести в големите източни украински градове. Турчинов е отмени и своето посещение в Литва, за да обсъди случващите се събития.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призовава в своя статия за британския в. "Дейли Телеграф" съюзниците на алианса  да отговорили на опита на Русия да "разпокъса" Европа, като отделят повече средства за отбрана.
По думите му "Кремъл се опитва да върне времето назад и да раздели Европа на нови сфери на влияние" и НАТО е принудено да отвърне на руската политика в Украйна. В същото време подчертава и, че никой не е заинтересован от евентуално връщане към времето на Студената война.
"Но изглежда, никой не е гори от желание за увеличаване на военните бюджети" - каза служителят на европейския клон на Carnegie Endowment- Джуди Демпси.
 Единственото решение за Запада било нова надпревара във въоръжаването,но проблемът е, че няма пари.
  Дали могат да вземат накой евро повече от Румъния и България?Поне ще опитат.
Призивиът на шефа на алианса става факт няколко дни преди абсолютно внезапното "по покана на Плевнелиев" посещение в България за този четвъртък и на фона на ескалращото напрежение в Източна Украйна. Визитата е броени дни след като в България беше един от неговите заместници Тери Стаматопулос,и всички очаквания са да се звият ръцете на българските власти за активно участие на България срещу Русия и разполагане на допълнителни американски войски  авиация в страната ни.
Програмата на Расмусен включва срещи с президента, премиера и министрите на отбраната и на външните работи. В четвъртък той ще изнесе лекция във Военната академия.
Преди броени дни България прие и абсолютно секретно и тайно,скандалното американско недоразумение и заместник външен министър на САЩ Виктория Нюланд,която наскоро директно,  по американски, се разпсува по адрес на европейските си партньори в разговор с американския посланик в Украйна Джефри Пайет; и на въпрос какво всъщност прави ЕС, за да помогне на протеста към този момент отговори лаконично: Fuck the EU.
 Останаха сериозни съмнения и след пълното информационно затъмнение,за истинските американски искания към България и след странните изяви на няколко знакови соц.министри,което бе твърде неочаквано,подобно на американския ядрен реактор,който спря протестите на "красивите,умните,ранобудните и богати протестъри".
 Дано соц.-дпс правителството на България не клекне и не приеме ударни американски сили,за едното оставане на власт.
 Русия може да нанесе удар  по американската и другите доларови икономики без дори да продава държавни облигации, а просто да твърди, че е излязла от системата SWIFT и е готова да получава всякакви плащания, само да не са в долари.
Бъдещето на американската икономика зависи от поддържането на долара. Дали Китай ще вземе участие в подкопаване водещото положение на долара, например чрез купуване на ирански петрол за злато?
На чия страна ще Китай е много важно.
Започнаха реалните заплахи за удари на Русия срещу стабилността на долара и САЩ-„Газпром нефт“ се убедили, че 95% от техните контрагенти са готови да преминат на евро при разплащанията", съобщи председателят на Управителния съвет и генерален директор на компанията Александър Дюков.
 Много знакова новина,по която трябва да се замислят много държави!


Реанимация за НАТО, след загубената войната в Афганистан за сметка на Украйна.

Швейцария,наказана от ЕС за антиимигрантския референдум.

Демокрация и териториална цялост по американски.

Импийчмънт за Плевнелиев?Бареков твърди-Плевнелиев е застрашил националната сигурност,дава го на прокурорите.

Партньорството на САЩ и Русия е последен шанс за стабилността на Европа,Азия и Средиземноморието.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога