събота, 8 март 2014 г.

Севастопол - град герой на руската бойна слава.Чий е Крим?

Севастопол - град герой  на руската бойна слава.Чий е Крим?

В Крим  с древно название Таврида, по описанието на Омир, акостират аргонавтите с Одисей, тук  намират и златното руно.
В древните векове тук има гръцки колонии и се установяват множество гърци,а по крайбрежието и до сега има техни наследници.Основни географски места и морски ориентири, все още носят древните си гръцки имена.
 Таврида по-късно е  източна провинция на Римската империя, с център Херсонес.
По-късно полуострова влиза в границите на България,тогава  със столица Фанагория.
През средните векове някои крайбрежни градове са завладени от Генуа и до ден днешен могат да се видят величествени Генуезки крепости.
След това полуострова става обект на монголското  нашествие.
Монголците хвърлят болни от чума на генуезките кораби и така чумата се прехвърля в Генуа, а  след това обикаля Европа и помита след себе си половината от европейското население.
За дълъг период на полуострова се установяват монголците,наричани и  татари,като дори в по-късен период установяват столицата на своето Татарско ханство,за което плаче сега наглият Ердоган.
 Крим е бил и владение на Османската империя и  става обект на противопоставяне между Русия и Турция. През 17 век Русия след множество сражения в който участват легендарни руски пълководци като Суворов, установяват власт над полуострова.Екатерина II през 1783 година,окончателно затвърждава Крим като руска провинция.
Днес автономната република Крим е единствената част от Украйна, в която руснаците имат значително мнозинство. Руските царе правят от Севастопол пристанище на руския черноморски флот, каквото е и до днес. Кримските татари са изтласкани във вътрешността на полуострова и към Централна Азия или днешна Турция.
 Етническият украинец-Никита Хрушчов,наследник на Сталин,самоволно откъсва Севастопол и Крим от Русия и го присъединява  към Украинската съветска република. Украинският произход на Хрушчов, тогава кара мнозина руснаци гледат с недоволство и подозрение на присъединяването на Крим към Украйна.
 В смутните години на разпадането на СССР,така и тази очеизвадна лудост не бе поправена и в момента е сериозен проблем между Росия и нямащата в исторически и национален аспект нищо общо с Крим,Украйна.
В допитване, проведено през 2008 година, болшинството от хората, живеещи на полуостров Крим, се самоопределят като руснаци. Едва 8,3 процента от анкетираните се обявяват за украинци в културно отношение.
Културните сблъсъци в Крим са не били никога между руснаци и украинци а между християните -руснаци и украинци, и сунитско-ислямските татари.
 Руснаците помнят,че през 1942 година всички татари са били помагачи и съюзници на фашистките окупатори и виждат сегашното надигане на ислямизма сред татарите,но без радикализиране, каквото съществува в Кавказ.
По време на противостоянето между Османската империя и Русия, Крим е арена на  Кримската война  между Турция и Русия, но впоследствие се включват  и Англия, Франция.
 Русия е принудена да воюва практически сама срещу най-великите държави в света.Кримската война  взема над 1 милион жертви,но е запомнено с искрен патриотизъм и национален подем в Русия.
 30 години по-късно Русия обявява нова война на Турция в хода на която България получава свобода и независимост.
 Втората световна война немските войски , само за 1 месец  изсипват  толкова бомби над Севастопол,колкото общо е употребила Англия за цяла година срещу Германия.
 Севастопол окончателно се превръща в град герой и място на руската бойна слава, спомените за която се помнят и са видни до днес.

На 11 март България,Румъния и САЩ провеждат съвместно военно-морско учение.

Мръсните игри с газа на Европа.Ще плащаме скъпо,въпросът е на кого-на Русия или САЩ.

"Газпром" заплаши Европа и Украйна, със спиране на газа,България, Румъния и САЩ, с военни маневри в Черно море под диктовка на САЩ.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога