събота, 8 март 2014 г.

Икономически санкции срещу Русия са катастрофа за България и южна Европа и радост за САЩ.

През 2016 г. - Вселенски православен събор, какъвто не е имало от IX век.


Реални икономически санкции от страна на ЕС ще се превърнат в икономическа катастрофа за Европа,и особено за България и южна Европа, тъй като прекратяването на доставките на руски газ,  не могат да бъдат компенсирани в обозримо бъдеще и , това ще означава увеличение на цените на енергията в Европа, което е от полза само за американците.
И това вероятно няма да касае северния поток газ за Германия и сие.
САЩ специално провокира санкции на ЕС срещу Русия,за да довърши болна Европа и за да освободи ниша от руския газ,за своя газ от шистови и не само шистови залежи.
Нов завод в САЩ ще надхвърли всички руски възможности за износ на LNG газ.
Аляска сключи с няколко големи компании,съглашение за петролопровод и газопровод север -юг  с дължина от около 1300 km . Това ще бъде част от по-голям проект в Аляска с производител LNG и износител на втечнен природен газ.
Споразумението е с  участници - компании ExxonMobil , BP , ConocoPhillips , TransCanada и Аляска Gasline Development .

Демокрация и териториална цялост по американски.

В отмъщение за Крим и Украйна, САЩ канят Грузия в НАТО.

Защо Русия не се интересува вече, от мнението на САЩ и Европа?

Делът на участие в проекта на Аляска може да достигне 20-25 %. Документът ще бъде разгледан в Законодателното събрание на региона.
Нов проект на газ е свързана с развитието на полета в Северния склон на Аляска - арктически покрайнините на държавата и прилежащите води на моретата Бофорт и Чукотско - както и транспортирането на газ към южното крайбрежие.
Там, на полуостров Кенай се планира да се построи завод за втечнен природен газ с капацитет 15-18 милиона тона годишно, което е над всички руски експортни възможности в LNG . Оценките на строителството в Аляска се оценява на 45-65 млрд долара. Проектът ще отнеме около 10 години.
Посланиците във четирите държави от т.нар. Вишеградска четворка-Полша, Чехия, Словакия и Унгария призоваха американския Конгрес да им помогне да получават американски природен газ, за да намалят зависимостта си от доставките на "Газпром" в съвместно писмо до най-влиятелните членове на Сената и Камарата на представителите. В него те  призовават да бъдат премахнати ограниченията за износ на американски газ и да се помогне на страните им с увеличаване доставките на втечнено синьо гориво.
В текста те отбелязват, че кризата в Украйна е възродила опасенията, че Русия използва природните си ресурси като геополитическо оръжие, особено в страни като техните, където между 70 и 100 процента от газа идва от "Газпром".
"Присъствието на американски природен газ ще бъде добре дошло в Централна и Източна Европа и действия на Конгреса за разширяване на втечнен газ за съюзниците на Америка би съвпаднало с изключително важен момент за района", се казва в писмото до Хари Рийд, лидер на мнозинството в Сената, и Джон Бейнър, председател на Камарата на представителите.
Може би ЕС осъзнава истината и затова са толкова вяли и декларативни санкциите към Русия.
 И вярно е,че Европа едва вързва двата края дори и само с тези минимални военни разходи от последните години.
 Не е ясно,как би издържала военни разходи подобни на тези на САЩ,Китай или Русия?-В момента не може да си го позволи или трябва да наруши охолството и бюргерския живот на западните европейци,което ще доведе до така нежеланата "европейска пролет".
Херман Ван Ромпой заяви, че заради ситуацията в Украйна и по-специално , в Крим, новото базово споразумение за визите между Русия и ЕС се отлага: "Решихме да прекрати двустранни разговори с Русия за визовите въпроси и ново рамково споразумение".
След това  Франсоа Оланд , Ангела Меркел и  Дейвид Камерън - заплашиха Русия, които според тях, нарушава териториалната цялост на Украйна с визови забрани и възможно замразяване на активи.
Преди това Барак Обама издаде  постановление , според което санкции се налагат срещу руски официални лица и организации и кримскаи служители.
Русия незабавно отговори чрез "Газпром",като  заплаши Европа и Украйна, със спиране на газа.
Дълговете на Украйна към "Газпром" ще доведат до спиране на природния газ, заяви председателят на концерна Алексей Милер: "Ако Украйна не си погаси дълга, съществува риск да се върне ситуацията от 2009 г.", казва той.
"Нафтогаз" не са платили и доставките на газ за февруари, дългът вече е нараснал до 1.89 млрд.
Заради покачването на дълга "Газпром" реши преди два дни да отмени договореното през декември намаление на цената за Украйна. С намалението "Нафтогаз" трябваше да плати 268.5 долара за 1000 куб.м., преди това цената беше 400 долара.
С горчивина си спомняме началото на 2009 г. "Газпром" спря доставката на газ за Украйна заради неплатени дългове, тогава Украйна спря транзита за Западна Европа, Румъния и България.
И на този фон умниците от България и Румъния се вързват на хорото на американците и България, Румъния и САЩ, започват военни маневри в Черно море.
За пореден път България застава на грешната страна след Ирак,Афганистан и други безумия на САЩ,за съжаление подкрепяни и от натовските европейски държави.
  Но фона на засилващото се напрежение между Русия и НАТО и заплахата да останем без газ  в Черно море ще се проведе изненадващо военно учение с участието на САЩ, България и Румъния , на по-малко от 500 километра от Крим,
  В българското военно министерство се ослушват и лъжат,че учението било предварително планирано.
 Не се сещат,поне да подплатят лъжата и да коригират собствената си информация в мрежата.Маневри обаче не фигурират сред многонационалните и двустранни учения за тази година, публикувани в сайта на МО.

Лондон и Париж се скараха за санкциите срещу Русия,Меркел омекна, САЩ най-злобни.

Демокрация и териториална цялост по американски.

В отмъщение за Крим и Украйна, САЩ канят Грузия в НАТО.

Референдумът за Крим и Севастопол на 16 март.

На 11 март България,Румъния и САЩ провеждат съвместно военно-морско учение.

Защо Русия не се интересува вече, от мнението на САЩ и Европа?

Севастопол - град герой на руската бойна слава.Чий е Крим?

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога