неделя, 23 март 2014 г.

Хеморагичната смъртоносна треска Ебола в Гвинея и Сиера Леоне.
Смъртоносното заразното заболяване Ебола, при което смъртността е до 90 процента,се завърна- регистрирано е през февруари в три града в Югоизточна Гвинея и в столицата Конакри и има сериозни съмнения за разпространение и в съседната Сиера Леоне.
Гвинея потвърди, че мистериозната болест,за която се съобщаваше и доведе до смъртта на над 60 души, е хеморагичната треска Ебола.
Шест от  12 проби, изпратени за изследване в лаборатория във Франция, са показали, че става въпрос за Ебола, съобщиха  от здравото министерство. Здравните власти в страната са регистрирали 80 предполагаеми случая на болестта, от които 61 с летален изход.
Представители на Световната здравна организация съобщиха, че случаи със  сходни симптоми, - треска, диария, повръщане и кървене, са регистрирани и в район на Сиера Леоне близо до границата с Гвинея.
Ебола е група от 4 вируса -Ebola-Zaire, Ebola-Sudan, Ebola-Tai - познат и като Ebola-Ivory Coast и Ebola-Рестън от семейството Filoviridae.
 Симптоми за наличието му са силно главоболие, кървене от ушите и очите, вътрешни и външни кръвоизливи (хеморагии), увреждания на тъканите, шок и най-често смърт.. Освен това, косата и ноктите опадват.
 От 2 до 21 дни след заразяването болният развива симптоми на треска, главоболие, обща отпадналост, възпалено гърло, мускулни и ставни болки.
От "Лекари без граници" обявиха, че подсилват медицинските си и логистични екипи в Гвинея в отговор на епидемията и изпраща там 33 тона лекарства и оборудване.
Еболата е изключително заразна болест. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване.
Към момента пряка опасност за страната ни няма, но няма и застраховка, по думите на д-р Кунчев.
 Случаи на пренасяне на африканското заболяване на друг континент е вече имало – в Германия и Канада.
 Смъртността при ебола достига 90%. Тя се пренася чрез контакт с телесни течности на заразен.

Импийчмънт на президента Росен Плевнелиев ? Дали ДПС готви импийчмънт на президента?

България е категорично против европейски икономически санкции срещу Русия

ЕС не налага икономически санкции срещу Русия.На срещата на върха-празни приказки.

Десните комунисти в Европа и България?

Лондон и Париж се скараха за санкциите срещу Русия,Меркел омекна, САЩ най-злобни.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога