сряда, 26 март 2014 г.

САЩ и ЕС ни готвят нов ценови удар, като от този от ВЕИ , с доставки на американски втечнен газ на неизвестна цена.

Трудно е да си представим,че шистов газ,добиван и втечняван в САЩ,траспортиран през Атлантика,отново разтоварван и траспортиран,може да се окаже конкурентен с газ по тръби идващ от Иран,Русия и  Азербайджан.Поне не в обозримо бъдеще.До ентропния предел.
САЩ отдавна търсят предварително ценово договорен пазар на шистовия си газ.
Преди дни новата председателка на енергийната комисия в Сената на САЩ Мери Ландрю заяви:"Бумът на шистовия газ в САЩ трябва да се използва, за да се ограничи руското влияние върху Европа и върху Украйна".
 Барак Обама под предлог  Европа да ускори усилията си за постигането на енергийна независимост от Русия, се мъчи да пробута на неизвестни и необсъждани цени "независим втечнен шистов газ".

САЩ провокираха конфликта в Украйна, твърдят Лоурънс Уилкерсън,Урмас Пает,Скот Рикард и Вацлав Клаус.

Индия подкрепи Русия в украинската криза и се отдалечава от САЩ.

Повечето изчисления показват,че добивът шистов газ е ефективен, при 280-320 американски долара за 1000 куб. метра газ.Трябва да кажем,че  руският газ с цена около 400 американски долара за 1000 куб.м. е благоприятна почва за добива на шистов газ и е нормално да се очаква навлизането на американските и канадските компании.
 Опасността е САЩ да не обвържат ЕС предварително подписани и гарантирани дългосрочни цени за шистовия си газ.
Подписване на икономическо споразумение само на политическа основа  ще бъде вредно за бюджета на европейците.
Да, за американска газ само в свободна конкуренция с руснаците и всички бъдещи доставчици.
  Иран отдавна предлага газ за България,но кой ли ни пречи? След успешната сделка за облекчаването на санкциите срещу ислямската република, възможната доставка бе потвърдена от зам.-външният министър на Иран Маджид Тахт Раванчи.
След срещата си с министъра на външните работи Кристиан Вигенин, Раванчи даде изявление за журналистите, на което припомни, че идеята за газ от Иран е стара и "сега, с отпадането на санкциите, България може да сътрудничи с Иран".
  Обща компания между Азербайджан и България ще изгражда газова инфраструктура,засега.
Азербайджан потвърждава интереса си да инвестира в разширяването и на газохранилището в Чирен.
След 2019 година, когато е възможно азербайджански газ да стига до България, компанията СОКАР може да се увеличи и количеството на доставките", каза президентът на Азербайджан Алиев.
Трудно е да си представим,че шистов газ,втечняван в САЩ,траспортиран през Атлантика,отново разтоварван и траспортиран,може да се окаже конкурентен с газ по тръби от Иран,Русия и  Азербайджан.Утопия,утопия и политика.
Вече  обаче се говори за нов икономически балон, около шистовия газ  и практики подобни на тази на „Енрон”?
 На съвместна пресконференция в Брюксел, с председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой, на Европейската комисия Жозе Барозу и президентът Обама, призоваха Европа да прегледа собствените си енергийни ресурси, като отбелязват предимствата на шистовия газ.
 По  думите на Обама,търговското споразумение с ЕС, чието сключване предстои, ще направи износа на втечнен газ от САЩ за Европа по-лесен, "което в днешните дни е особено важно". "Щом бъде постигнато търговско споразумение, ще бъде по-лесно да се получават разрешителни за износ за проекти за втечнен природен газ, предназначени за Европа - нещо, което определено е актуално в сегашната геополитическа обстановка", изтъкна Обама пред журналисти след срещата с европейските лидери.
От известно време основните пудели на САЩ в Европа подготвят обстановката за сделката.
Дори Ангела Меркел определи вноса на американски шистов газ, като възможно решение за европейските страни, които се стремят да разнообразят енергийните си източници. Тя обаче уточни, че САЩ първо трябва да изградят инфраструктура за износ.
Британският премиер Дейвид Камерън заяви вчера, че хидравличното разбиване (фракинг) при добива на шистов газ трябва да бъде начело на политическия дневен ред в Европа - особено за страните, които са 100% зависими от руския природен газ.Естествено очаква да ползваме английските компании.
Камерън посочи, че залежите от шистов газ в Югоизточна Европа, Полша и Англия, който може да се извлекат чрез  фрекинг процес, може да се използват като начин за засилване на енергийната сигурност в целия регион.
Прав е,но скачат много зелени.Дали са платени от Русия?
Може би.
 Как обаче, започва да се говори за споразумение без никаква яснота за цената?

Американски легионери в източната част на Украйна и разрушителят "Доналд Кук" в Черно море?

Швейцария,наказана от ЕС за антиимигрантския референдум.

Реанимация за НАТО, след загубената войната в Афганистан за сметка на Украйна.

Русия - САЩ резултат 3:0, пише турският " Yeni Mesaj ".

Оптимистични прогнози на Standard & Poor's за Русия. S & P очаква постепенно излизане от украинската криза.

Резолюция на ООН, осъди референдума и народнта воля в Крим;Путин с рекорд по рейтинг 82 %,Обама е на дъното.

Варна,регата "Tall Ships 2014".Парадът на ветрилата е на 3 май.

Прекариат в ЕС са хора недоволни от безработицата и мерките за икономии,електорат на националистическите и крайнодесните партии.

Парламентарните групи в ЕП след изборите през 2014? Защо не виждат националистите?

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога