неделя, 2 март 2014 г.

Турция не пуска през Босфора бойни кораби на НАТО под натиск от Китай? Военно-морския флот на Украйна премина към Автономна република Крим.

Турция  не пуска  през Босфора бойни кораби на НАТО под натиск от Китай?
Военно-морския флот на Украйна премина към Автономна република Крим.

 Китай е успял да убеди Турция да не даде разрешение за преминаване през Босфора на бойни кораби на НАТО  съобщи електронното издание на турския вестник „Миллет”.
 Китай са установили диалог с турското ръководство и са го убедили да не позволява преминаването през Проливната зона и навлизането в Черно море на кораби на НАТО.
Китайските дипломати са успели да склонят за това лично премиера Реджеп Тайип Ердоган, посочи още турският вестник „Миллет”.
 Лично аз, не вярвам напълно на тази информация,докато не видя официалното становище на Турция.
Режимът на черноморските проливи -Босфора и Дарданелите, е уреден  през 1936г. в гр.Монтрьо, с конвенция за режима на черноморските проливи.
Режимът за преминаването на военните кораби на черноморските и нечерноморски държави.
За да преминат през проливите е необходимо по дипломатичен канал да се уведоми Турция 15 дни предварително и могат да останат в Черно море не повече от 21 дни.
 Черноморските държави след като уведомят Турция 8 дни предварително могат да преминат проливите. В случай на война Турция има право да установи разрешителен или забранителен режим за преминаване.
Министър-председателят на Автономна република Крим  Сергей Аксьонов оповести днес в Севастопол, че е подписал заповед за назначаването на контраадмирал Березовски за командващ ВМС на АРК, след което Березовски положи клетва за вярност към народа на Крим. Съобщението бе направено след тристранна среща днес в Севастопол между командващия Черноморския флот на Русия Александър Витко, Березовски и Аксьонов.
"Аз, Березовски Денис Валентинович, се кълна във вярност към кримския народ и се задължавам да го защитавам, както изисква уставът", заяви Березовски на пресконференция в Севастопол.
Вчера флагманът на Военно-морския флот на Украйна „Гетман Сагайдачный“ е преминал на страната на Русия и е издигнал Андреевски флаг. Флагманът си идва след учения от Средиземно море в Черно море.
  Украинският военен флот от 10 бойни кораба в кримското пристанище Севастопол не е напускал базата си.Вчера три украински кораба напуснаха Севастопол и се дислоцираха в Одеса.
Украински спецчасти са отказали да влязат в района на Крим за действия срещу отрядите, отбраняващи полуострова.
Нарежда се на всички военни в Крим да не приемат заповеди от „самопровъзгласилата се власт“ в Украйна. По същия начин се счита, че назначението на украинския министър на отбраната Игор Тенюх е незаконно.

Достойна за президент на България.

Но Китай е на друго мнение.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога