вторник, 18 март 2014 г.

Какво стана след Крим?

Какво стана след Крим?

Кметът на Донецк сдаде властта,Германия се осъзнава,а САЩ със 100 млн. въоръжавт украинските си протежета.


Меркел каза, че Русия не е изключена от Г-8, "независимо от договора за присъединяване на Крим към Руската федерация, Русия остава член на Г-8,а е замразена е само подготовката за срещата в Сочи през юни,каза Меркел на  пресконференция с португалския премиер в Берлин.
Централната власт в Украйна губи тежест в районите,"Десен сектор" се обзавежда с частна армия с название "Гвардия",а армията е деморализирана.
Какво точно ще се случва в Приднестровието,Донецк,Харков,Одеса,Николаев,Херсон,
Запорожие,Днепропетровск,Мариупол и други места никой не смее да прогнозира.
Русия ще сключи поредната газова сделка с Китай и така се застрахова  от каквито и да било санкции.
Плевнелиев пък свиквал извънреден КСНС заради Украйна?
От "Морган Стенли": пък казаха,че Русия е прекалено голяма за санкции  от когото и да било.
Франция вече обвързва спирането на проекта "Мистрал",с аналогични финансови действия от Лондон,които няма как да се случат.
Санкциите се оказаха нож с две остриета за ЕС и САЩ.
Дори само слухове за санкции предизвика ответна реакция сред големите компании , борсови търговци и банки. Отливът на капитали стана двустранно.
Руските компании и банки изнесоха милиарди от ЕС,поради очаквани санкции срещу Русия и замразяване на активи. Между тях са и най-големите руски банки - Сбербанк  VTB и колосът Лукойл, пише Файненшъл Таймс.
138,6 милиарда са напуснали американския ФЕД, като своите ценни книжа от ФЕД са изтеглили редица централни банки и капиталът е поел към Русия.
Да се промени мнението на Путин за САЩ изглежда, трудно особено,когато има най-слабия президент срещу себе си.
 Но американците да помислят за това, как руско-американските отношения могат да повлияят на способността на Америка да решава  задачите си и не  сближават ли сами Пекин с Москва.
А Доку Умаров,не по-малък враг на Русия от американците, отишъл на по-добро място,съобщи сайтът на групировката "Кавказки емират".
Британия ще настоява за по-строги санкции срещу Русия,  пише вестник Guardian ;но няма нито дума за блокиране на сметките и капиталите на руските олигарси в лондонското Сити.
 Хейг-външният министър  на Великобритания каза,че британците ще искат „най-мощния комплекс от мерки” по отношение на Руската Федерация и да се съкрати военното сътрудничество, продажбите на оръжие и зависимостта на ЕС от руските енергийни източници.Оръжието го продава основно Франция,а зависими от руските енергийни източници са всички без въпросните англичани.
Ден по- рано френският външен министър заяви, че ако Москва не променя позицията на Украйна, Париж може да откаже да предостави хеликоптерoносачи модел "Мистрал".
 Обаче французите обвързват евентуална акция с подобна от британците - да направят същото с активите на руските олигарси в Лондон?
"Санкциите трябва да засягат всички " - каза ръководителят френската дипломация външният  министър Лоран Фабиюс, като подчертава, че прекратяването на договора за доставка на  "Мистрал" ще повлияе
 негативно на френската страна.
Така,че нищо ново-Англия и Франция се интересуват само и единствено от собствените си икономически интереси.
ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога