неделя, 23 март 2014 г.

Петицията за присъединяване на Аляска към Русия набира сила, на сайта на Белия дом.

Петицията за присъединяване на Аляска към Русия събра хиляди подписи,на сайта на Белия дом.

Публикуваната на сайта на Белия дом петиция за присъединяването на Аляска към Русия е събрала за два дни 7500 подписа. За да отговорят официално американските власти на петицията са необходими 100 000 подписа.
"Гласувайте за отделянето на Аляска от САЩ и пресъденяването й към Русия", се казва в публикуваната на 21 март петиция. В текста се посочва, че "група руски сибирци в древността са пресекли днешния Берингов пролив и за започнали да се заселват на арктическото крайбрежие, в Алеутите и Алеутския архипелаг".
Първите европейци, посетили Аляска на 21 август 1732 г. са били моряци от кораба "Св. Гавриил" под  командването на геодезиста М.С.Гвоздев и подштурмана И.Фьодорова.
Продажбата на Аляска от Руската империя на САЩ през 1867 г. е за  7,2 милиона щатски долара.
Находищата на нефт и газ в региона се оценяват прогнозно на повече от 200 млрд. долара.
За продажбата решаваща е ролята на министъра на външните работи Александър Горчаков, който на Берлинския конгрес заема профренска позиция и е упрекнат от Московския славянски комитет, че е предал интересите на българите.
Подписката съвпадна  с участие на постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов в неделното шоу на Андрю Мар по тв канала BBC One с главна тема  ситуацията в Украйна.
Водещият спомена думите на американския сенатор Джон Маккейн, че "Молдова може да стане следващата страна", която да влезе в състава на Руската федерация. "Внимавайте с Молдова!" ,а Чижов отбеляза: "Кажете на Маккейн да внимава за Аляска" и добави че "Аляска е била част от Русия".  Андрю Мар констатира, че това е "много плашеща мисъл", но Чижов го успокои, че се е пошегувал.
През ноември 2012 г. на  петицията за отцепването на Тексас,е подписана от над 125 000 души,но федералните власти я отхвърлиха.

Импийчмънт на президента Росен Плевнелиев ? Дали ДПС готви импийчмънт на президента?

Венеция гласува за отделяне от Италия. На референдума 89% поискаха независимост от Рим

Хеморагичната смъртоносна треска Ебола се завърна в Гвинея и Сиера Леоне.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога