сряда, 12 март 2014 г.

Резултати от срещата на православните патриарси в Истанбул 2014

Резултати от срещата на православните патриарси в Истанбул 2014

През 2016 г. - Вселенски православен събор.

В Истанбул патриарсите на 13 поместни църкви взеха историческото решение - през 2016 г. да се проведе Вселенски православен събор, какъвто не е имало от IX век, когато се признава независимостта на българската църква.
Главна цел в Истанбул бе определянето на датата за провеждане на Общоправославен събор. Светът и Църквата го чакат вече над 1000 години – последният Вселенски събор бе проведен през 787 година.
Инициатор на срещата стана главата на Константинополската патриаршия Вартоломей. Той предлагаше да не се протака със свикването на Вселенския събор и да се проведе  през 2015.
Подписи под решението сложиха 13 от общо 14-те православни патриарси. Изненадата на форума бе активното присъствие на руския патриарх Алексей, който се очакваше да го бойкотира заради различията си с Вселенската константинополска патриаршия.
Разгледани и други важни проблеми-са въпросите, свързани с юлианския календар, проблемите на унифицирането на църковните постановления, темата за съвместно съществуване на православните диаспори в страни с друга религиозна култура. По повечето от тези проблеми през последните десетилетия са преодолени междуцърковите разногласия, но има и спорни въпроси, например, кой и по какъв начин може да предоставя самостоятелност на една ли друга църква.

В отмъщение за Крим и Украйна, САЩ канят Грузия в НАТО.

Истеричната омраза на Полша към Русия вкарва Европа в нежелани и безмислени конфликти.

Референдумът за Крим и Севастопол на 16 март.

Защо ще се увеличава възрастта за пенсиониране и размера на пенсионните вноски?

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога