петък, 21 февруари 2014 г.

Ще спре ли насилието в Украйна зависи от "Десен сектор" и от "Тризъбец"?

"САЩ не подкрепят искането на опозицията за оставката на президента Виктор Янукович",е заявил снощи посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет в интервю за телевизия Си Ен Ен.
"Нашата позиция е, че президентът Янукович трябва да изведе страната към ново бъдеще и той трябва да направи това чрез създаването на ново правителство, внасянето на изменения в конституцията и възстановяването на политическия ред".
Според мнението на посланика, за да се възстанови стабилността и мирът в украинската столица са необходими решителни действия и "мощни сигнали", свидетелстващи за това, че виновните за кръвопролитията ще си понесат отговорността, а в новото технократско правителство да влязат както представители на опозицията, така и на управляващата Партия на регионите.
"За САЩ е напълно очевидно, че голямата част от отговорността е на президента Янукович. Той е държавният глава. Но същевременно ние ясно осъждахме насилието и от двете страни", добави Пайет.
Протестиращите в Киев са освободили военнослужещите от вътрешни войски, които бяха взети за заложници вчера от радикално настроени демонстранти на площад "Независимост".
Освобождението им е станало със съдействието на редица опозиционни парламентаристи.
Част от екстремистите не са били съгласни с освобождаването на бойците,  отбелязва агенцията и когато е пристигнал автобус да ги вземе, той е бил обкръжен от над сто демонстранти.
Депутатите и мнозинството от протестиращите обаче са направили "жив коридор", през който са били изведени военнослужещите.
Президентът Виктор Янукович и опозицията са постигнали съгласие и в най-скоро време, трябва да бъде подписно споразумение за прекратяване на политическата криза в страната.
Украински медии твърдят,че проектът на споразумението за разрешаване на кризата в Украйна предвижда ограничаване на пълномощията на президента Янукович, чрез връщането на конституцията от 2004 година и формиране на коалиционно правителство в рамките на 10 дни.
До развръзката се стигна след тежки преговори продължили през цялата нощ,в които не чух да са участвали крайно-десните екстремисти от "Десен сектор" и нацистките им съюзници от  "Тризъбец" от които и "българските анализатори" е крайно време да се разграничат.
Но първо трябва да дадат вид ,че ги забелязват.
 Дали крайно-десните екстремисти от "Десен сектор" и лидерът на групировката Дмитрий Ярош,заедно със  нацистките им съюзници от  "Тризъбец", изповядващи "украинския национализъм" и вдъхновявано от идеите на Степан Бандера, няма да бламират дългосрочните резултати от примирието, остава да се надява цивилизованата част от хората.
ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога