събота, 22 февруари 2014 г.

Киев падна в ръцете на протестиращите,Янукович избяга в Харков.

Киев падна в ръцете на протестиращите,Янукович избяга в Харков.

Протестиращите  са установили контрол над Киев.
Силите на Майдана са поели контрола над сградите на Върховната Рада, администрацията на президента, главното управление на Министерството на вътрешните работи.
Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко е излязла на свобода.
Протестиращите отхвърлиха подписаното споразумение между правителството и опозицията. Опозиционните лидери, подписали споразумението, бяха освивкани на площада.
Янукович е в Харков  за участие в конгрес на депутатите от югоизточните области на Украйна,което много прилича на разцепване на страната.
 На общото събрание на депутатите от  от югоизточните украински области и Автономната република Крим, свикано по инициатива на обществения съюз „Украински фронт”, е приета резолюция на конгреса,с която органите на местното самоуправление поемат властта:
„Отчитайки събитията от последните дни в Киев, органите на местното самоуправление поемат върху себе си отговорността за обезпечаването на реда по места, до възстановяване на конституционния ред и законност, както и легитимация на новата власт”, се посочва в резолюцията.
Вече протестиращи се опитват да охраняваха ключови кръстовища и правителствения квартал на столицата, откъдето се изтеглиха всички полицаи.
В парламента членовете на опозицията започнаха да полагат основата на промяна в ръководството.
 Лидерът на националистическата партия „Свобода” Олег Тягнибок заяви, че в събота опозицията ще опита да избере нов председател.
"Засилиха опасенията за грабежи и бунтове след споразумението, имащо за цел да сложи край на насилието", пише The New York Times.
Протестиращи  са превзели  сградата на президентската администрация в центъра на Киев,като не са използвали сила, за да влязат в сградата.
Военнослужещи от вътрешните войски, мобилизирани от други региони на страната, са напуснали града и са се върнали по местата на постоянна дислокация.
Виктор Янукович е пристигнал в Харков тази нощ за участие в конгрес на депутатите от югоизточните области на Украйна, който ще се проведе в събота.
Лидерът на  „Удар” Виталий Кличко е нарекъл „голяма грешка” позицията на  крайнодясна групировка "Десен сектор",от която са изявили готовност за въоръжено противопоставяне, за да постигнат своите цели – оставката на президента на Украйна Виктор Янукович и ареста на ръководителите на силовите структури в страната.

Превзеха президентската администрация на Янукович в Киев.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога