сряда, 26 февруари 2014 г.

Референдум за Украйна, вероятно е най-доброто решение.

Референдум за Украйна, вероятно е най-доброто решение,което може да донесе дългосрочно помирение.
Територията на днешна Украйна най-често е била поделена между различни държави. Краткият период на независимост е от 1917 до 1921.
Предстоящото неминуемо обедняване и мизерия и нарастналото междуетническо напрежение,може да  доведат до безкрайни кръвополития между руско и полско говорящи.
Неизвестно, защо не се говори за основния вековен проблем на Украйна- нетърпимостта между "полско-литовската шляхта" и "другите-рускоезичните"?
Не са добри сигнали,че в  Украйна забраниха и българския език заедно с руския.
 Радикалите от Майдана настояват да се въведе криминална отговорност за използване на руски език и другите неукраински езици на обществени места.
Парадоксално,но разделянето, може би е най-доброто,което може да се случи на Украйна.
В Симферопол, на общоградски митинг жителите на града поискаха референдум за излизане или не,на автономната република Крим от Украйна.
Протестиращите поискаха референдум, на който жителите на Крим трябва да гласуват за бъдещето на полуострова - част от Украйна ,към Русия, или с независим статут.
Крим, бе прехвърлен от Русия към Украйна през 1954 г.от Никѝта Сергѐевич Хрушчо̀в- украинец по рождение и тогава ръкододител на СССР.
Жизнено важни за Русия са руските военноморски бази в кримския пристанищен град Севастопол.  Янукович удължи срока за отдаване на базите до 2024 година.
Тази година е падежът на украински облигации за около 12 млрд. долара.
 Украйна трябва да изкупи и еврооблигации за 1 млрд. долара в началото на юни.
Правителството гарантира и допълнителни 1,6 млрд. еврооблигации, издадени от Нафтогаз - държавната енергийна компания, които стават дължими през септември.
Украйна се нуждае спешно от € 35 млрд., за да спаси финансите и фалита в близките седмици.
За да си обясним днешните събития, трябва да се обърнем към историята на така наречената държава Украйна, и да помислим какво точно е официалният сега украински език и не е ли диалект на полския?
Да си спомним как през 90-те на 20 век, беше натрапен на милионите рускоговорящи,които въобще не го разбираха?
От древни времена, на територията на днешна Украйна живеят кимерийци, скити и сармати.
През 6 век пр.н.е. по крайбрежието се появяват гръцки колонии, които съществуват и като римски и византийски  до 6 век.
През 3 век на територията на Украйна се заселват готите, а от 2 век до 5 век започва да се развива киевската култура,попадала под влиянието на хуните в средата на 5 век и остготите,изгонени от българите, настанили се за постоянно и създали мощна държава.
  Велика България,със столица  Фанагория ,която има съюзен договор с Византия от 635 г. е била най-сериозният фартор в района след седми век.
Велика България е заемало обширното пространство, на юг Кавказ, на изток - Волга, на Запад Карпатите.
От северозапад започват да се разселват и славянски племена.
Християнството започва да прониква в Киевска Рус от България,на сегашните украински земи, през 9 век, като е прието за държавна религия през 988 от великия княз Владимир Велики и за неговите нужди са изпратени свещеници и книги от България. Така Киевска Рус става втората славянска държава след България, в която намира добър прием и се утвърждава глаголицата, а след това и кирилицата. През 11 век Киевска Рус,вече  е държава-значим фактор в Европа.
Но всичко до тук е само далечна история.
Следващите векове са в основата на трудната национална идентефикация на "украинците" и в днешни.

Кой, какъв е в Украйна,Киев,Крим и Севастопол?

Преа 13-14 век  в западната част на днешна Украйна са княжествата Галич и Волиния,  основани от великия княз Владимир Велики в земите на племената дулеби, тиверци и бели хървати, управлявани от наследници на Ярослав Мъдри и Владимир Мономах.
Князете на Галич и Волиния се ползват с относителна автономия и в различни периоди воюват с Полша и Литва, както и с князете на Чернигов.
През 13 век главен град на княжеството става Лвов, а князете стават васали на Монголската империя.
През 14 век Полша и Литва завземат по- голяма част от Украйна.
Карпатска Рутения влиза в границите на Унгария. Областите около и самия Киев, са включени в Литва, като великите князе на Литва започват да се наричат владетели на Рус.
Полша завладява Галиция, а след създаването на Полско-литовския съюз през 1386 владенията на двете страни на територията на днешна Украйна преминават към Полша.През 1375 г. българинът Киприян е ръкоположен за Киевско-литовски митрополит.
Св. Киприян Цамблак Чудотворец, митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия-е един от осемте български архиереи, които в различни периоди от време оглавяват престола на великоруските митрополии.

Референдум в Крим за отделяне от Украйна и автономия.

Св. Киприян въвежда в рускоезичната среда Патриарх-Евтимиевата правописна реформа, преодолява опитите на западноруските земи да приемат католицизма.
Киприян е радетел за изглаждане на отношенията между православния Изток и католическия Запад.
През 1375 г. Киприян е ръкоположен за Киевско-литовски митрополит.
През март 1390 г. е посрещнат тържествено в Москва като Всерусийски митрополит.
След  1569 и образуването на Жечпосполита, Украйна става част от Короната на Полското кралство.
Следващите десетилетия се разпространяват и идеите на Ренесанса. Новозаселващи се полски селяни се смесват с руско-говорещите, докато в същото време местната аристокрация се полонизира.
По същото време много украински,както и руски селяни бягат,към южните степни области, за да не попаднат под крепостна зависимост,и се вливат в състава на казаците.
Казаците в южните части на днешна Украйна водят постоянни войни с трите си силни съседа - Жечпосполита, Московското княжество и Кримското ханство, васално на Османската империя.
Поляците и кралете на Жечпосполита полагат усилия да привлекат казаците на своя страна и от началото на 16 век казаците  са до известна степен интегрирани в Полско-литовската държава.
Напрежението между казаци и поляци нараства през първата половина на 17 век, когато на казаците е отказано да получат статута на шляхтата, като в същото време се правят опити те да бъдат закрепостявани и довежда до голямото въстание на Богдан Хмелницки, започнало през 1648.
След въстанието казаците се опитват да запазят автономията си, като се сближат с Русия, и през 1654 сключват Переяславския договор с нея. Правителството на Жечпосполита се опитва да постигне компромис с казашката държава и през 1658 двете страни подписват Хадиачкия договор, но споразумението е отменено с полско-руския Андрусовски договор от 1667, който поделя територията на Украйна между двете страни.
Под руско управлиние казаците  запазват формална автономия в Хетманата. За известно време те запазват и полунезависима република в Запорожието, както и колония на руската граница в Свободна Украйна.
Постепенно украинската автономия в управляваните от Русия области изчезва. След трите Подялби на Полша в края на 18 век Галиция е присъединена към Австрийската империя, а останалата част от Украйна - към Русия.
 Русия завладява от Турция и южните части на страната.
През 19 век про-полската интелигенция,  прави опити да възроди украинските културни традиции.
Руското правителство се отнася отрицателно към тези настроения, като дори забранява използването и изучаването на украински-(диалект на полския).
Австро-унгарската администрацията оказва натиск срещу идентификацията на местните жители с Русия-известене концентрационният лагер в Талерхоф близо до Грац, където загиват няколко хиляди души.
По време на  Първата световна война и ВОСР от 1917 ,украинците се оказват между двете разпадащи се империи.
През 1917 и 1918 възникват няколко отделни украински държави - Украинска народна република, Хетманат, Западноукраинска народна република, Украинска съветска република.
Избухва кръвополитната Полско-украинска война.
Украйна претърпява поражение в Полско-украинската война.
По-късно Юзеф Пилсудски и Симон Петлюра не успяват да дадат сериозен отпор на настъплението на съветските войски от изток.
В края на Полско-съветската война Рижкия договор от март 1921 включва западните части на Украйна в Полша, а основната част е присъединена към Съветския съюз.
Абсолютното безумие на руснаците е,че по време на СССР,оставят историческите и етнически руски области в състава на съюзната република,и  това доведе до дешните събития.
Затова най-вероятно разделянето мирно и след референдум на Укайна, е най-доброто,което може да се случи на хората.
 Големия проблем,е че икономиката и голямата част от природните богатства са на юго-изток!
В Крим се стигна до сблъсъци между поддръжници на новите управляващи, и техни противници, които искат преминаването на автономната република към Русия и отхвърляне на новата украинска власт.
Москва  провежда внезапна проверка на бойната готовност на войските в Западния и Централен военен окръг.
 В столицата на Крим, Симферопол,вече се е стигнало до сблъсъци между  проруски настроени граждани, които искат от кримската власт да не признава новото ръководство на страната, и на представители на кримските татари, приветстващи смяната на властта в Украйна.
В Крим започнаха безсрочен протест пред Върховния съвет с искане депутатите да не признават новото ръководство на страната и като начало, да се възстанови конституцията на Крим от 1992 г., според която правомощията на региона бяха значително по-широки - със свой президент и независима външна политика.
В Севастопол, градът с най-голямо руско население в страната, руският гражданин Алексей Чалий е провъзгласен за кмет от градската управа, заменяйки на поста назначения от правителството Владимир Яцуба. Длъжностни лица в Киев осъдиха този ход, но местният ръководител на полицията Александър Гончаров обяви, че няма да стори нищо, за да отстрани новия градоначалник. Той каза, че няма никакво намерение да следва "престъпни заповеди", издадени от "фалшивата" администрация, която завзе столицата.
Янукович се намира в Балаклава.По пътищата, водещи към Севастопол и Балаклава, са установени контролни пунктове,  за да попречат на въоръжени опозиционни групи да пристигат в района от Киев и западната част на страната. Кримчани са безразлични към президента , но алтернативата в Киев е много по-лоша за местните.

Референдум в Крим за отделяне от Украйна и автономия.

Окупиран е парламента на Крим в Симферопол.

Сблъсъци в Крим между проруски настроени граждани и кримските татари.

Кой ще плаща дълговете на Украйна?

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога