вторник, 25 февруари 2014 г.

В Украйна забраниха и българския език заедно с руския.

В  Украйна забраниха и българския език заедно с руския.

Референдум в Крим за отделяне от Украйна и автономия.

Върховната Рада  отмени закона от 03 юли 2012, които даде възможност за официалното двуезичие в региони, където малцинствено население надхвърля 10 %.
Тогава, руският език стана официален втори език на повече от дузина големи градове.
Руският език беше признат за официален втори език в Одеса, Харков, Херсон, Николаев, Запорожие , Севастопол, Днепропетровск и Луганск , Запорожие , Донецк , Херсон и др.
Българското правителство изрази недоволство от решението на новите управляващи в Украйна да променят приетия от Янукович Закон за основите на държавната езикова политика.Законът даваше статут на регионален език не само на руския, но и на българския в районите с малцинствено население от над 10 процента.
В някои райони на Бесарабия, където живеят компактни български общности и над над 200 000 бесарабски българи,(Арциз, Измаил, Болград), българският език бе приет за регионален.
 Новата власт сега отмени това положение.

Референдум за Украйна, вероятно е най-доброто решение.

Радикалите от Майдана настояват да се въведе криминална отговорност за използване на руски език и другите неукраински езици на обществени места.
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин вече е поставил въпроса пред украинския посланик в София.
Жалки са българските медии и телевизии за отсъствието на информация  по отношение на бесарабските българи.
Проф. Митев обяви забраната на чуждите малцинствени езици за "екстремистка крачка, предприета от украинската Рада в еуфорията на усещането за победа" и припомни, че победата на прозападните сили в Украйна поставя капани пред ЕС.
ВМРО също излезе днес декларация в защита на правата на българите в Украйна. Партията на Каракачанов иска много по-твърд тон от нашата държава в отстояването на правата на сънародниците ни в размирната страна, както и отчет за готовността на България да приеме български бежанци на своя територия.
ВМРО адмирира показаната досега от министър Вигенин позиция, но настоява за ясна позиция в тази посока от страна на премеира Орешарски.
"Докато Плевнелиев пише в „Туитър” за демократичната революция в Украйна, нека се сети и за сънародниците ни там, които сега, не особено демократично, са лишени от правото да ползват езика си".

Кой ще плаща дълговете на Украйна?

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога