събота, 1 февруари 2014 г.

Москва смята несериозно,Съединените щати да изграждат ПРО, в отговор на иранска заплаха.Пентагона в рамките на систематa за противоракетна отбрана в Европа започна разполагането на есминци оборудвани със система за противоракетна отбрана, каза   в събота на конференция на сигурността в Мюнхен,секретаря по отбраната на САЩ Чък Хейгъл.
Днес е тръгнал есминеца  Donald Cook , оборудван със система за противоракетна отбрана към Рота (Испания ) - каза той. Според него, през следващите две години, ще се присъединят  още три американски ракетни разрушителя.
Хейгъл подчерта, че тази стъпка се предприема в отговор на заплахата от иранските балистични ракети. Няколко часа по-рано руското външно министерство нарече препратките към иранската заплаха несъстоятелни и заплаши с оттегляне на Русия от договора СТАРТ , ако продължи по-нататъшното разгръщане на европейската противоракетна отбрана на САЩ.
Шефът на Пентагона каза, че през следващите дни, ще посети Полша, където ще потвърди готовността на САЩ, да разположи елементи на противоракетната отбрана,като част от  поетапен подход за изграждане на адаптирана европейска противоракетна отбрана.
Хейгъл,пък изрази загриженост във връзка с подобряването на въоръжените сили на Русия и Китай: "Във време, когато сме изправени пред тези проблеми, страни като Китай и Русия  бързо модернизират въоръжените си сили и предизвикват отбранителните партньорства по целия свят" -заяви ръководителят на Пентагона.
Русия ще се оттегли от Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ), ако САЩ продължават да развиват своята система за противоракетна отбрана, заяви директорът на отдела за сигурност и разоръжаване  на Министерството на външните работи на Русия-Михаил Улянов.
 Министерство на външните работи изразява разочарованието си , че въпреки напредъка в преговорите с Иран, Европейският сегмент на системата за противоракетна отбрана на САЩ се развива със същото темпо ,а договорът има клауза, която позволява той да се прекрати.
"Ние сме загрижени , че САЩ ще продължат да  изграждат капацитет за противоракетна отбрана, без да се вземат предвид интересите и тревогите на Русия.
 Подобна политика може да подкопае стратегическата стабилност и може да доведе до ситуация, в която Русия ще бъде принудена да упражни правото си на отказ" каза Улянов.
Улянов припомни възможността Русия да се оттегли от Договора за START и се позова  пряко на документа.
Дипломатът подчерта, че " на този етап, ние преценяваме , че системата за противоракетна отбрана на САЩ все още не е достигнала ниво, което би представлявало заплаха за ефективността на руските стратегически възпиращите сили. "Но Русия няма да " седи безучастно ", каза той.
"Докато САЩ продължава да укрепва своите методи за сигурност, които намаляват нивото на сигурност на Русия да се говори за по-нататъшно ядрено разоръжаване едва ли е възможно" - каза дипломатът.
Москва смята несериозен претекста, че Съединените щати  изграждат система за противоракетна отбрана в отговор на иранската заплаха. През 2009 Обама оправдава " поетапен адаптивен подход " за изграждането на Европейския сегмент от глобалната противоракетна отбрана и се твърдеше, че ако заплахата от Иран престане да съществува, необходимостта Европейският сегмент може да падне".

Скандал за Украйна между Русия и ЕС, САЩ на конференцията за сигурност в Мюнхен.


ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога