вторник, 18 февруари 2014 г.

В Киев е въведено извънредно (военно) положение и властите започнаха атака на Майдан.25 жертви и над 1000 ранени.

След полунощ голям пожар обхвана последната окупирана от протестиращите сграда.
Пламъци  от прозорците на няколко етажа на Дома на профсъюзите, която е използвана от протестиращите за една от основните им бази.

Какво се случва в Киев на 20 февруари 2014 ?

Янукович объяви траур в Украйна,гражданската война се разраства.

Киев в гражданска война.Жертвите в Киев са поне 25 ,а ранените повече от 1000 и от двете воюващи страни.

Протестиращите продължават да палят огньове по периметъра на Майдана, за да попречат на „Беркут” да проникнат през барикадите.
Пожарът е възникнал на няколко от последните етажи, където има хора, които не могат да напуснат помещенията.
В Киев,в 19ч 20 м. ултиматумът изтече, съобщиха властите и въведоха извънредно (военно) положение. Ситуацията е  извън контрол - десет жертви  и около 170 ранени.
На площада има около 20 хиляди души.
Близо два часа след изтичането на ултиматума  украинското правителство обяви въвеждането на военно положение в Киев, както се съобщава на интернет страницата на Министерския съвет.
В  последно изявление от страна на властите се казва, че ръководството на страната се противопоставя на разрешаване на конфликта чрез насилие .
Силовиците са започнали опит за прочистване на протестиращите от центъра на Киев.
В центъра на Киев се движат  бронетранспортьори.
 Напълно спря да работи Киевското метро, центъра на столицата е парализиран има километрични задръствания.
На сайта на МВР на Украйна се съобщава за смъртта на един офицер от полицията на път за болницата в линейка.
Силите на реда, от страна на Октомврийския дворец, са изтласкали протестиращите и вече се намират на самия площад Независимост.
Лидерът на украинската партия УДАР Виталий Кличко отправи призив към лидерите на демократичните държави да се намесят в ситуацията в Украйна, за да сложат край на насилието там.
Протестиращите съобщават, че силите на реда са пробили барикадите от страна на Европейския площад.
Ожесточените сблъсъци, разтърсващи Киев, се провокират най-вече от  крайнодясна групировка "Десен сектор".
Активистите й с каски и  маскирани, се изправят с тояги в ръце срещу  специалните сили за борба с безредици "Беркут", замерват ги с павета и коктейли "Молотов".
"Ние, националистите, трябва да свалим вътрешния окупационен режим чрез революция. Друг начин няма", казва Андрий Тарасенко .
Движението на практика възникна след отказа на президента да подпише споразумение с ЕС заради сближаване с Москва,а последните дни видимо се радикализира, възприемайки много по-крайни позиции от тези на лидерите на протеста и обединява и групи от футболни фенове,а се организира чрез социалните мрежи.
"Десният сектор"  презират  бездейните според тях  двама лидери на опозицията - шампиона по бокс Виталий Кличко и Арсений Яценюк, близък до  Юлия Тимошенко, която е в затвора.
Единствен известен съюзник на "Десен сектор" е  движението "Тризъбец" изповядващо "украинския национализъм".
То пък се се вдъхновява от идеите на Степан Бандера – основател на Украинската въстаническа армия, борил се срещу съветската власт и считан за съратник на хитлеристите по време на Втората световна война.
Години наред Русия и повечето държави от ЕС водеха и водят антиукраинска политика,страейки се всячески да я заобиколят с най-различни разумни или не проекти за нови газопроводи и нефтопроводи.
Института за национална сигурност на Украйна преди няколко години публикува аналитичен материал, който не изключва възможността за създаването на протекторат и териториалното деление на Украйна.
Един кандидат за президент на Украйна и  кмет на Ужгород -Сергей Ратушняк,каза преди време лоши неща по този въпрос:
„ На практика всяка от областите на Украйна,това е отделна субкултура.Освен основните закарпатска,черновецка и кримска има още няколко субкултури.Не се ли възприемем като един народ,неповторим в своето разнообразие ние няма да се състоим като държава.
 У нас в закарпатието има много силни сепаратистки настроения,не толкова защото искаме да станем част от Полша,Румъния или друга страна,а защото не създадохме привлекателна държава и 90% от нас искат да се отделят.“
  Около полунощ части на  спецчастите „Беркут” започнаха щурм на лагера на площад „Независимост” в центъра на Киев.
 Започнаха мащабни сблъсъци между протестиращите и силите на реда.
Гражданската война,обхвана и други градове в Украйна.Антиправителствени демонстранти завзеха сградите на няколко областни администрации в западната част на Украйна, - администрациите на Лвовска, Ивано-Франковска и Тернополска област.
Демонстранти също така са щурмували сгради на силите за сигурност в градовете Лвов и Ивано-Франковск. В Тернопол протестиращи са подпалили сградата на главното полицейско управление и са завзели местната прокуратура.
В Лвовска област около 50 жители са блокирали КПП "Краковец" на границата с Полша.

По-рано демонстрациите срещу управлението на президента Виктор Янукович прераснаха в насилие днес за първи път от няколко седмици, след като протестиращите влязоха в стълкновения със силите за сигурност в района около сградата на украинския парламент.
Най-малко трима протестиращи са убити, а около 150 са ранени, някои от които тежко, при нови сблъсъци между полицията и демонстрантите в Киев.
Повечето имат прострелни рани и рани от заглушителни гранати.
30 души са в тежко състояние, а някои са получили рани на главата. Ръката на един човек е трябвало да бъде ампутирана.
 Полицията съобщи, че 47 членове на силите за сигурност са били ранени при сблъсъците, като петима от тях имат прострелни рани.
 "Десен сектор" призова поддръжниците си "на оръжие", да защитават от опитите на силите за сигурност да разрушат протестния лагер.
Министерството на отбраната  призова незабавно да се напусне окупирания културен център на военните.
Мирните демонстранти срелят срещу униформените, нападнали са линейка с ранени.
До вечерта броят на загиналите при сблъсъците в Киев достигна 5 души.
На кръстовището на улиците „Шелковичная” и „Институская”, демонстрантите  използвали огнестрелно оръжие срещу полицията.
Силите на реда дадоха два часа на опозицията да прекрати безредиците.
Очакват се тежки последствия.
Поляците,които дават най-голяма подкрепа на вандалстващите "мирни демонстранти" се опитва да бягат от отговорност:
"Отговорността за изострянето на ситуацията в Украйна пада както върху властите, така и върху опозицията, заявил премиерът на Полша Доналд Туск.

Янукович си осигури финансовата подкрепа на Путин, има на своя страна украинците с руско самосъзнание,а украинските протестиращи имат само псевдо доброжелатели,и едни вредни про полско-европейски мераци.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога