понеделник, 20 януари 2014 г.

Патриархът взе връх в Светия Синод, срещу Николай Пловдивски?

Патриархът взе връх в Светия Синод, срещу  Николай Пловдивски?

Поредния избор бе проведен в синодалния параклис на Светия Синод. Епископ Серафим получи 6 гласа, като толкова гласове получи и другият издигнат кандидат - Браницкият епископ Григорий.
Патриарх Неофит даде гласа си за епископ Серафим и така той бе избран да оглави Неврокопската митрополия.
Негов съперник бе Браницкият епископ Григорий,спряган за човек на скандалния Николай.
За щастие изглежда Патриархът успява да надделява в Светия Синод, срещу смятания за най-силен Николай Пловдивски.
Противопоставянето на висшите духовници  между приближените на патриарха и лобито на Николай стана ясно на всички.
 Григорий,се смята за доверен човек на  пловдивския владика,а се очаква Серафим  да бъде на страната на Патриарха.
Серафим беше номиниран и за митрополит на Варненската епархия, но изгуби битката там, което доведе до радостни вълнения в благоевградско, където бе фаворит сред миряните.
Гледащият доста диво, Епископ Игнатий от Сливенската епархия, щял да иска оставката на патриарх Неофит,обявява по всички медии до които успее да се докопа. По думите му дядо Неофит е избран с подкупи и е зависим от пловдивския митрополит Николай,а мястото му начело на Русенската митрополия се пазело, за да може да се оттегли от патриаршеското място и на него да седне именно дядо Николай,като планът бил за идната есен.
Игнатий, който твърди, че  митрополит Кирил е бил убит и критикува както избора за негов приемник, така и днешния вот за Неврокопски митрополит.
Митрополит Серафим  коментира  собствения си избор: „Всичко това е допуснато от Господ да бъде по този начин. Може би, за да няма към никой по-специално предпочитание. Не знам. Слава Богу, ще кажа, за всичко, че всичко така се получава“.
Въдворяването на Митрополит Серафим ще бъде на 24-ти януари. Общинският съвет в Гоце Делчев ще заседава в сряда и се очаква  да обяви деня за неучебен и неприсъствен, за да могат повече хора да посрещнат новият Неврокопски митрополит.

Грипна епидемия от вторник, в София, Ямбол, Плевен, Пазарджик, Видин?

БСП не допусна Румен Петков и други лидери подкрепящи АБВ на Първанов, на форума в Пловдив.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога