понеделник, 27 януари 2014 г.

Земетресение след земетресение в Гърция.

Земетресение след земетресение в Гърция.


Вчера следобед, в 15.55 часа, гръцкият остров в Йонийско море Кефалония беше разтърсен от земетресение с магнитуд 5,8. Няма данни за пострадали, въпреки че трусът е разрушил части от пътната мрежа и нанесе щети на няколко стари сгради.
На острова е обявено извънредно положение.
На места скални срутвания са затворили пътища. Пострадала е сградата на дом за възрастни хора в Паликис.Обитателите й са били евакуирани.
 Дълбоки пукнатини са се появили на някои пътища и на футболно игрище. Остров Кефалония е родно място на легендарния герой Одисей, възпят от Омир.
Кефалония е най-големият от групата на Йонийските острови, разположени в едноименното море, на запад от континентална Гърция и на изток от южна Италия и Сицилия.
Трусът е бил плитък – с дълбочина едва 12.8 километра, а епицентърът му е бил в западната част на острова, на около 11 километра от главния град Аргостолион и на 6 километра северно от град Ликсури. Земетресението е било усетено на съседния остров Закинтос, в континентална Гърция в Атина, Кардица и Лариса, както и в съседна Албания и Южна Италия.
В Гърция са  регистрирани 30 земни труса, сочат данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център.
 Най-силният от тях е бил с магнитуд 5,3 и е ударил в 20.45 часа местно и българско време, на 27 км северозападно от град Аргостоли, и на 305 км западно от столицата Атина. Останалите трусове са засечени приблизително в същия район и са били с магнитуд между 3,2 и 4,7 по Рихтер.
От полицията в Атина съобщиха, че са нанесени щети на къщи и селски сгради, но няма ранени.

Понеделник 27 януари.Варна в сняг,летище и пристанище-затворени.Ваканция за учениците.

Грипно-ледена ваканция във Варна.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога