събота, 25 януари 2014 г.

Украйна е обречена, независимо от развитието на насилието.


Крайно десните от "Десен сектор" и последователите на  Бандера от движението "Тризъбец"овладяват протестите и изместват умерените лидери.
Върви се към създаване на пространство, част от територията на Украйна, която да не се подчинява на централната власт, а претендира за собствена държавност.
В Киев се възобновиха сблъсъците между спецчастите „Беркут” и  активисти на крайно десните от "Десен сектор" и последователите на  Бандера.
Бойците на „Беркут” са хвърлили няколко звукови гранати срещу агресивно настроени привърженици на опозицията, които на свой ред са хвърлили срещу органите на реда няколко бутилки със запалителна течност.
Ожесточените сблъсъци, разтърсващи Киев, се провокират в последно време от  крайнодясна групировка "Десен сектор". Активистите й с каски и понякога маскирани, се изправят с тояги в ръце срещу  специалните сили за борба с безредици "Беркут", замерват ги с павета и коктейли "Молотов". "Десният сектор",  заяви, че се бори само за сваляне на президента Виктор Янукович.
"Ние, националистите, трябва да свалим вътрешния окупационен режим чрез революция. Друг начин няма", казва Андрий Тарасенко .
Движението на практика възникна след отказа на президента да подпише споразумение с ЕС заради сближаване с Москва,а последните дни видимо се радикализира, възприемайки много по-крайни позиции от тези на лидерите на протеста и обединява и групи от футболни фенове,а се организира чрез социалните мрежи.
"Десният сектор"  презират  бездейните според тях  двама лидери на опозицията - шампиона по бокс Виталий Кличко и Арсений Яценюк, близък до  Юлия Тимошенко, която е в затвора.
Единствен известен съюзник на "Десен сектор" е  движението "Тризъбец" изповядващо "украинския национализъм".
То пък се се вдъхновява от идеите на Степан Бандера – основател на Украинската въстаническа армия, борил се срещу съветската власт и считан за съратник на хитлеристите по време на Втората световна война.
В сряда и четвъртък се състояха преговори между президента на Украйна Виктор Януковичи лидерите на опозицията, по време на които страните спазваха обявеното временно примирие.
След срещата с Янукович опозиционерът Арсений Яценюк заяви, че има голям шанс да бъде сложен край на кръвопролитията,а Виталий Кличко съобщил, че властите ще освободят днес стоте задържани активисти, ако демонстрантите се изтеглят от мястото на сблъсъците в столичния център и спрат съпротивата срещу специалните сили "Беркут". В противен случай ще арестуват тези дни близо 1000 демонстранти.
Протестиращите освиркаха опозиционните лидери и отхвърлиха тези условия.
Както при всяка революция,по-умерените първи лидери,падат първи.
Демонстрантите смятат, че няма смисъл от нови преговори. Те гласуваха на Майдана да продължат своята акция.
Под обсада са административните центрове в Лвовска, Ровенска, Ивано-Франковска, Житомирска и Хмелницка области, а в Полтава протестиращите са били убедени от полицията да се оттеглят.
Влизане със сила в кабинета на областния управител е имало в Иваново-Франковск и Ровно, опити са направени и в Житомир.
В Лвов демонстрантите завзеха административни помещения, и принудили   Олег Сало, ръководителят на областната администрация да подпише заявление за оставка.
Западът засили натиска върху официален Киев, с което уж прикани за диалог, а всъщност настоя Янукович да изпълни всички искания на опозицията.
ЕС отново демонстрира безсилие и немощ с неясни послания и политики.
Години наред Русия и повечето държави от ЕС водеха и водят антиукраинска политика,страейки се всячески да я заобиколят с най-различни разумни или не проекти за нови газопроводи и нефтопроводи.
Института за национална сигурност на Украйна преди няколко години публикува аналитичен материал, който не изключва възможността за създаването на протекторат и териториалното деление на Украйна.
Един кандидат за президент на Украйна и  кмет на Ужгород -Сергей Ратушняк,каза преди време лоши неща по този въпрос:
„ На практика всяка от областите на Украйна,това е отделна субкултура.Освен основните закарпатска,черновецка и кримска има още няколко субкултури.Не се ли възприемем като един народ,неповторим в своето разнообразие ние няма да се състоим като държава.
 У нас в закарпатието има много силни сепаратистки настроения,не толкова защото искаме да станем част от Полша,Румъния или друга страна,а защото не създадохме привлекателна държава и 90% от нас искат да се отделят.“
Стресиращо изглежда и статистиката за "Най-бързо намаляващите градове в света",където украинските градове заемат незавидни позиции:
1. Киев (Украйна) - намаляване 1990-2025 - 16,78%
3. Донецк (Украйна) - намаляване  14,22%
10. Харков (Украйна) - спад от 8,95%
13. Одеса (Украйна) - 7,42% намаление.

Окупацията на Софийския университет падна. 5-6 оупатори напуснаха последни. Полицай им събра личните карти.

Леден кошмар във Варна.

25 януари 2014-Повторна окупация на Софийския университет -мнения и реакции.

Безумията в новия Наказателен кодекс на БСП и ДПС.

Грипна епидемия е обявена в Русе, Плевен, Добрич и Стара Загора Пред епидемия са Варна,Ямбол,Враца, Монтана.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога