понеделник, 27 януари 2014 г.

27 януари,понеделник.Варна в сняг,пътя за Добрич-затворен.Ваканция за учениците.

Софийският университет съди последните окупатори за обсебване на държавна собственост и нанесени щети.


От 5:00 часа е затворен пътят Варна -Добрич за почистване от преспи и навявания.
Днес,във връзка с непредвидените ледено извънредни обстоятелства в града и с оглед грипа и острите респираторни заболявания,е неучебен ден за учениците в община Варна.
Решението за момента е на кмета.
Детските градини и ясли продължават да работят, като от общината препоръчват на родителите при възможност да оставят децата си вкъщи.
Днес в 14 00 часа,на заседание на областната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания, ще се решава за грипна ваканция.
Ако,такова решение не бъде взето,кметът Портних обяви,че вероятно той ще удължи ваканцията.
Много зле се чистят главните булеварди с около 30-40 снегорина само,малките улици са заснежени и трудно проходими.
Около 30  сантиметра е снежната покривка във Варна. Пътищата са мокри, заснежени и частично заледени.  Не работи светофарната уредба на кръстовището на булевардите „Цар Освободител” и „Васил Левски”. Силният вятър и навяванията създават затруднения в трафика в районите Владиславово и Младост. На места има образувани преспи. Непочистени са тротоарите и спирките.
 Общината призовава варненци да почистят пред домовете си и сградите,навалелия сняг.
Бедствено положение е обявено в община Дългопол.
Пътищата са силно заснежени и трудно проходими, като е затворена отсечката за Провадия.
Учениците в Дългопол са разпуснати.
Бедственото положение е в сила до 16 ч., като в следобедните часове ще бъде решено дали да се удължи.
Във Варненска област продължава  тежката зимна обстановка, заради обилния снеговалеж, придружен с вятър. Пътните настилки в целия регион са заснежени, като на места има навявания. Видимостта е силно намалена. Няколко отсечки за затворени за движение на автомобили. Временно са въведени ограничения по направленията: Варна – Добрич, Провадия – Айтос, Аксаковска панорама – Кичево, Калиманци – Суворово.
Сутрешните полети от и за София на Летище Варна са отменени. Пристанище Варна е затворено заради силния вятър.
Заради силен вятър и валежи от сняг днес е обявен жълт код за Варненска област. Преди обяд в Източна България ще продължи да вали сняг. По-късно валежите ще отслабнат и постепенно ще спират. Ще бъде студено с максимални температури между минус 8 и минус 3 градус, за Варна - около минус 5 градуса. Вълнение на морето ще е 4-5 бала, а температура на морската вода ще е между 4 и 7 градуса.
Автобусите на градския транспорт във Варна се движат със закъснения,тролейбусите,поради замръзнала мрежа са заменени от автобуси.
Без вода са жителите на селата Каменар, Куманово, Кичево, Климентово и Новаково.  Сух режим има и в части от местностите Франга дере, Кокарджа, Пчелина, Добрева чешма, Телевизионна кула, Лозите, Черноморска панорама и ЖК „Изгрев”.Не е ясно кога ще бъде възобновено водоподаването.
Без ток са селата Каменар и Тополи. Екипи на „Енерго Про“ работят по отстраняване на авариите.
 Временно са въведени ограничения и по направленията:Провадия – Айтос, Аксаковска панорама – Кичево, Калиманци – Суворово.

Окупацията на Софийския университет падна. 5-6 оупатори напуснаха последни. Полицай им събра личните карти.

Леден кошмар във Варна.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога