петък, 13 декември 2013 г.

Отново деструктивно поведение на Standard & Poor’s

Мартин Димитров напуска "Синьо единство" и пристава на Радан и Кунева.Рейтинговите агенции  са частни комерсиални сдружения.Най-добре познати,  са три: Standard & Poor’s, създадена през 1860 г., Moody’s – в 1909 г. и Fitch в 1913 г.
Всяка от първите две контролира по около 40% от пазара, а третата – 14%.
Standard & Poor's (S&P) сега ревизира перспективата по рейтинга на България от "стабилна" на "негативна". Агенцията запазва рейтинга на страната от BBB (второто най-ниско инвестиционно ниво), но не изключва в рамките на следващите две години да го понижи, става ясно от нейно съобщение. На тази база инвеститорите определят и лихвата, която биха искали, ако държавата емитира дълг.
Политическата нестабилност в страната и възможното забавяне на нужните реформи при евентуални предсрочни избори са в основата на политическите причини. Агенцията отчита факта, че новото "правителство на малцинството", както го определя тя, сформирано от БСП и ДПС, работи под изключителен натиск от страна на гражданското общество и макар за сега да устоява, това със сигурност ще окаже ефект върху политиката, която прави.
Стагнацията и ниската кредитна активност са другата ключова причина за ревизията на перспективата. Агенцията посочва, че възстановяването на българската икономика от средно 1% в периода 2010-2012 г. е доста посредствено. Освен това коментира, че това е съпътствано от продължаващо преструктуриране на дълговете в корпоративния сектор и бавна резолюция на лошите кредити. S&P подчертава че според данните на БНБ капиталовата адекватност на местните банки е сравнително висока - тази от капитал първи ред е 15%.
Слабото кредитира донякъде следва и високата безработица, която спира вътрешното потребление, а от там и ръста на икономиката, допълват от агенцията. Инвестициите в частния сектор също са малко, което кара анализаторите на агенцията да очакват стагнация за 2013 г. Те обаче за сега не са притеснени от евентуално леко увеличение на дефицита в бюджета или ръста на държавния дълг.
В САЩ има дело срещу  S&P заради присъдени от агенцията кредитни рейтинги на ипотечни облигации.
Делото се фокусира върху издадени през 2007 г. рейтинги на различни облигации, обезпечени с ипотека. Това е първата федерална принудителна акция срещу S&P заради незаконно поведение, свързано с финансовата криза.
За рейтинговите агенции и как не оценяват своевременно и точно влошаването на положението в компаниите,пример са рейтингите гигантската корпорация Енрон с активи 63,4 млрд долара,която  се препоръчваше като подходяща за инвестиране четири дни преди нейния банкрут.
През есента на 2008 г. Американски финансови институции, които  получаваха години наред максимални оценки за стабилност и развитие (ААА), се сринаха. Например с Lehman Brothers – четвъртата по големина американска банка, която фалира на 15 септември 2008 г.
 Един жесток пример за деструктивно поведение е на Standard & Poor’s от 26 април 2012 г. да понижи кредитния рейтинг на Испания с два пункта, защото щяла да бъде затруднена да обслужва дълга си в бъдеще, поради довелата я до рецесия рестриктивна политика. А Испания бе принудена да провежда такава политика главно под натиска на рейтинговите агенции, Европейската централна банка и МВФ. Очевидно огромно бе желанието да превърнат Испания във втора Гърция с много по-тежки последствия за Европа.
Най-очевидният пример ,какво точно вършат рейтинговите агенции е Гърция, която бе сред страните с най-висок рейтинг преди кризата – ААА“.

И пак Бойко е сам. Реформаторският блок се разпада преди да се появи.

Граждански протест срещу Плевнелиев.


ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога