вторник, 17 декември 2013 г.

Европа отказа на Македония членство в ЕС, засега.

Европа отказа на Македония членство в ЕС, засега.


Днес ЕС отказа на Македония  да  започне на скоро преговори за членство в Европейския съюз -има проблеми с Гърция и България.
Нерешеният спор с Гърция и липсата на споразумение за добросъседство с България, са основните, но не и единствените причини за това, коментира българският външен министър Кристиан Вигенин:
 “Това са сложни преговори, засягат важни и за двете страни въпроси, така че от бързане няма нужда. Говорим по съдържанието повече, но естествено желанието и на двете страни е да придвижим нещата колкото може по-бързо. Това не означава прибързано. Внимателно се оглеждат всички текстове. Все пак, самата Република Македония не е под натиск са реши този въпрос с България, докато за името този въпрос стои. Но мисля, че и на тях, и на нас ни се иска да придвижим вече този въпрос”.
Според Груевски - Македония е в труден период, наложен от южния съсед,Гърция, което не означава, че страната ще жертва и ще разпродаде своите национални интереси в търсенето на компромис. Македонският министър-председател е заявил, че крайното решение ще го вземат македонските граждани.
София иска гаранции от Македония, че член 49 от Конституцията не представлява основа за намеса на Република Македония във вътрешните работи на България.
 Историята е основна причина за разделяне.
Скопие и София не могат да се договорят на кой език ще се подпише документът.
А македонците дори вярват,че имат собствен език и история?
Огромна част от новите поколения македонци знаят какъв език се е говорило вкъщи, какви са били техните баби.
 Истинският проблем на Македония е вътрешно етническият проблем с албанското малцинство.
 Груевски пръска колосални средства  за помпозни проекти като „Скопие 2014“, за грандиозно преустройство на столицата, отразяващо „античната слава на Македония“.
Само част от проекта е гигантскатa статуя на Александър Велики в центъра на Скопие. Това допълнително влошава отношенията със съседна Гърция, която блокира кандидатурата на Република Македония за членство в НАТО и ЕС заради нерешения дългогодишен спор за името. А цялата кампания по крадене и присвояване на история, предизвиква насмешка и подигравки в страната и чужбина.
Никола Груевски заяви, че сегашното гръцко правителство не иска решение на спора за името и че гръцкият премиер Андонис Самарас, воден от националистически подбуди, "торпилира" приближаването на Македония към Европейския съюз,в интервю за австрийския вестник "Пресе".
Груевски е обвиняван в груби изборни нарушения на парламентарните избори през 2008 година и фалшифициране на изборни резултати.
Груевски е обвиняван и в саботиране на евроинтеграцията на страната.

Отхвърлиха ранното пенсиониране при недостиг на две години стаж или възраст.

Мартин Димитров напуска "Синьо единство" и пристава на Радан и Кунева.


ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога