неделя, 22 декември 2013 г.

Честито Рождество Христово! Мирна и щастлива новата 2014 година!

Честито Рождество Христово! Мирна и щастлива новата 2014 година!

Християнският свят отбелязва един от най-големите църковни празници - Рождество Христово , на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос. Преди раждането, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем,но не могли да намерят място в страноприемница и се подслонили в пещера извън града, която овчарите използвали за кошара. Там Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.
  В мига на рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.
 Витлеемските пастири са първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда.
 В България езическите традиции са свързани с християнското Рождество Христово и с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.
В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските.
Коледа в Индия е символ на братството. Всяка къща следва да се превърне в остров на топлотата и разбирателството.
В Русия,  Коледа  е отражение на дълбоко вкоренените славянски традиции и обичаи.
 Американците  наричат Дядо Коледа Санта Клаус. Този американски Дядо Коледа е бил вдъхновен от Свети Николас, защитника на децата.
 През 19 век един американски карикатурист пръв го изобразява с голям корем, бяла брада и червени дрехи. Вестниците сочат, че 60 % от американските деца между девет и десет години все още вярват в съществуването му!В тези дни всички стават много заети. 
ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога