петък, 22 ноември 2013 г.

Купуваме ядрен реактор от САЩ от „Уестинг хаус" за АЕЦ „Козлодуй”.

Купуваме ядрен реактор за АЕЦ от САЩ, дойде новина днес,по време посещението на министър Стойнев от Вашингтон.
Разбира се подобна сделка за момента е повече хипотетична,и ще разберем истината след решение на правителството.
Стойнев се срещна със заместник държавния секретар Робърт Ичорд, който отговаря за енергийните ресурси. Двамата са обсъждали възможностите за по-задълбочено сътрудничество между двете страни в сферата на ядрената енергетика и засилване на икономическите връзки.
Днес Стойнев се срещнал с представители „Уестинг хаус" и става въпрос за атомен реактор от последно поколени на тази фирма.
Реакторът AP1000 е известен с мерките си за сигурност и по думите на компанията, ако в японската АЕЦ „Фукушима” е имало този тип реактори, аварията не би се случила. Реакторът би допълнил мощностите на „Козлодуй” когато бъдат спрени пети и шести блок.
Министър Стойнев също посочи, че това е най-модерната технология, а финансирането ще дойде от  банка - "Ексимбанк".
Предстои в следващите седмици икономическият министър да предложи на правителството да одобри мандат за преговори с "Уестингхаус". Ако процедурата се случи по план строежът би започнал през 2016 г. и ще продължи 5 години.
Държим да гарантираме стабилност на енергийната ни система в дългосрочен план, трябва да гледаме десетилетия наред. Това означава първо да имаме много ясен анализ какви мощности ще се нуждае страната ни след 20 години и да сме готови с мерки за компенсиране и на второ място да съсредоточим усилия за диверсифициране на енергийните доставки на страната, заяви още по време на срещата Министър Стойнев.
След като Борисов клекна на САЩ, и отказа АЕЦ “Белене”,сега имаме някаква последователност в политиката.
"Атака" е внесла проекторешение за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене" на 21 ноември в деловодството на парламента, беше раздаден на журналистите днес.
В него се предлага да се отменят двете решения на Народното събрание, свързани с централата - от 29 март 2012 г. за прекратяване на строежа и от 27 януари 2013 г. по повод проведения референдум. Тогава НС отново подкрепи решението на МС за спиране на проекта "Белене".

Светият синод касира изборът за митрополит във Варненска епархия.

С най-красивите жени, календара на "Пирели" отбелязва 50-та годишнина.

На българите им остана само злобата.

МВФ и ЕС виновни за отказа на Украйна от европейската интеграция?


ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога