сряда, 13 ноември 2013 г.

Светия синод на 24 ноември,избира митрополит на Варненската и Великопреславска Света Митрополия. Епархийският избор е насрочен за 17 ноември във Варна.

Светия синод на 24 ноември,избира митрополит на Варненската и Великопреславска Света Митрополия.
Епархийският избор е насрочен за 17 ноември във Варна.

Окончателното решение кой да оглави Варненската епархия, ще вземат патриарх Неофит и синодалните архиереи.
Каноничният избор е насрочен за 24 ноември в София. Светият синод ще избира между двамата претенденти, избрани от епархийският избор във Варна,получили най-много гласове.
Епархийският избор е насрочен за 17 ноември 2013 г. под председателството на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на  Варненския и Великопреславски епархийски престол.
Еархийските избиратели ще излъчат двамата кандидати, събрали най-много гласове.
Във Епархията има 5 духовни околии: Варненска, Добричка, Провадийска, Шуменска и Търговищка.
Всяка духовна околия с изключение на Варненска се управлява от архиерейски наместник.
Център на епархията е гр. Варна с 13 храма и 4 параклиса.
Общото население на епархията е около 1 051 243 жители, храмовете са 308, параклисите - 15, а дyxoвeнcтвoтo е по-малко от 100 дyши.
Тази неделя епархийските избиратели ще излъчат двамата кандидати, които да достигнат до финалната права. Претендентите за високия пост са  – 13.
Най-младият е на 37 години, а най-възрастният – на 68. Всички те са епископи.

След внезапната смърт на  Кирил тръгна мълвата, че главният секретар на Светия синод епископ Наум и игуменът на Троянския манастир епископ Григорий имат най-големи шансове.
Стобийският епископ Наум е варненец, завършил някогашния Техникум по обществено хранене във Варна, а после – и Богословския факултет на Софийския университет- 45-годишен и се счита за духовен син на покойния митрополит Кирил, от „новата вълна” български духовници.
Епископ Григорий, също е от новото поколение свещеници. Роден е в Ботевград 43-годишен висш духовник с диплома от Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия”. За епископ с титлата Браницки е ръкоположен през 2010 г. Година по-късно става игумен на Троянския манастир.

Следващите кандидати са:
 Знеполският епископ Йоан, „дясна ръка” на дядо Максим,който остана на поста си и при Негово Светейшество Неофит.
 Агатонийският епископ Борис, игумен на Бачковския манастир,възпитаник на патриарх Неофит и съученик на митрополит Кирил- 60-годишен.
Той е бивш главен секретар на Св. Синод и някогашен председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.
Крупнишкия епископ Инокентий – един от дейците на разколa в Българската православна църква.
През 1993 г.  бе ръкоположен за епископ от разколниците, а след смъртта на митрополит Пимен оглави тяхната структура. До 2012 година дядо Инокентий бе лицето на църковния разкол. След смъртта на патриарх Максим той се покая и се върна в църквата, като веднага беше назначен за викарий на Старозагорския митрополит Галактион.
Още един бивш разколник – Месемврийският епископ Яков, преди седмица загуби надпреварата за Западно- и Средноевропейски митрополит ще се пробва във Варна.
 Главиницкият епископ Йоан бе викарий на покойния дядо Кирил. След смъртта на митрополита през юли беше изпратен в Бачковския манастир.
 Тивериополският епископ Тихон в момента управлява патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и е най-възрастният претендент за поста.
Епископ Сионий е близък сътрудник  на Видинския митрополит Дометиан.
 Епископ Игнатий пък се счита за най-близък сътрудник  на  дядо Йоаникий в Сливен.
Епископ Киприян  е най-младият кандидат. 37-годишният епископ е „дясната ръка” на врачанския владика Калиник, който бе избран за заместник на митрополит Кирил, но по-късно – изгонен от варненските свещеници.
 Мелнишкия епископ Серафим е игумен на Роженския манастир и най-близък сътрудник на Неврокопския митрополит,завършил с отличие Богословския факултет на СУ и има и диплома от Лесотехническия университет, специалност „Ландшафтна архитектура”.
Драговитският епископ Даниил е най-довереният човек на Американо-австралийския митрополит.

Епархийският избор е на 17 ноември 2013 г.,в митрополията във Варна.
След света литургия ще провери пълномощията на делегатите и наместникът ще прогласи събранието за открито при присъствие на две трети от всички избиратели.
Ако няма кворум, изборът се отлага с един час, след което се провежда при присъствие на повече от половината от всички избиратели. Когато не се събере и този кворум, се определя дата за нов избор.
Гласуването е тайно, с бюлетина, като изборът се извършва чрез заграждане на две от имената. Ако не са спазени тези изисквания, бюлетината е недействителна.
За избрани се обявяват двамата кандидати, събрали гласовете на повече от половината от присъстващите избиратели. Когато никой не е получил необходимия брой гласове или само единият от тях, гласуването се повтаря до получаването на изискуемото мнозинство за двамата или за единия от претендентите. В случай че за кандидатите гласуват равен брой хора, гласуването се повтаря.

Промяна в почивни дни за Коледа 2013 и май 2014. Почивни дни национални празници и ваканции.

Защо САЩ и НАТО увеличиха производството на опиум и хероин в Афганистан?

Народното събрание избра Алиосман Имамов за заместник-председател на мястото на Христо Бисеров.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога