четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Новата АСТА, SOPA и PIPA в рамките на споразумението за транстихоокеанското партньорство.


Новата АСТА, SOPA и PIPA в рамките на споразумението за транстихоокеанското партньорство.

АСТА , SOPA и ПИПА поставиха под въпрос свободата на словото и достъпа до информация в интернет.
Новото годишно проучване на базираната в САЩ неправителствена организация "Фрийдъм хаус" за 2013 год:"Масово следене, нови закони за контрол на съдържавието в интернет, увеличаващи се арести на потребители на социални мрежи - тези водещите тенденции са причина за намаляването на свободата в интернет."
В текста Freedom on the Net 2013 се подчертава и, че активистите за интернет свобода стават по-ефективни в предупрежденията за задаващи се заплахи и в няколко случая дори са успели да спрат нови репресивни мерки.
Сега вървят активно търговски срещи в рамките на споразумението за транстихоокеанското партньорство, като една от тях ще се състои при закрити врати тази седмица в Азия.
Световни лидери и лобисти подготвят рестартиране на проваления американски проект за повече контрол в интернет СОПА, пише Електроник Фронтиър Фаундейшън.
Предвижадат се мерки, примерно даден потребител да бъде изхвърлен от интернет, ако е хванат три пъти да сваля материали, за които се твърди, че са с авторски права. Основната цел е да създаде законен орган,  (ISPs), който ще контролира спазването на редица нови ограничаващи правила и  посредниците да филтрират комуникациите в мрежата за потенциални сваляния на материали с авторски права.
Ще се блокират сайтове, за които се твърди, че нарушават подобни права. Също така се предвижда посредниците да бъдат принуждавани да разкрият самоличността на техните клиенти или IP адреси.
Транстихоокеанското партньорство е споразумението за свободна търговия, за което в момента се водят преговори между САЩ ,Австралия, Бруней, Канада, Чили, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам-общо 11 държави.
През пролетта Япония заяви, че ще се присъедини към разговорите.
 Критиците на споразумението обаче го атакуват заради секретността на преговорите за сключването на различни договори и защото ще засили цензурата в интернет, като достъпът до мрежата ще поскъпне и ще бъде по-контролиран.
През декември 2012 в Дубай приключи WCIT 2012 г. конференция на Международния съюз по далекосъобщения, на ООН, целта на  която  бе създаване на нови правила  в областта на масовите електронни комуникации и най-проблемния въпрос - интернет.
Новите правила  въвеждат цензура, но от  САЩ и ЕС. Заключителния документ, приет в Дубай изисква от интернет доставчиците  от цял ​​свят  система за анализ на интернет трафика, за  блокиране "нежелано съдържание, включително и на BitTorrent трафик и не разрешаване на анонимни потребители.
Очаква се,  одобреният стандарт да  влезе в сила от 2015 г..
 Телекомуникационни регулатори в различни страни ще узаконят това да е стандартно изискване за доставчиците на мрежови телекомуникационни оператори.
Приемане на заключителните разпоредби в това издание, което ще легализира онлайн цензурата на медиите  обяви ... "победа над цензурата."
 Плановете на Русия, Китай, Иран и някои арабски страни,  да добият право самостоятелно държавата им да контролира интернет в техните територии, са се провалили.
Цензурата остана право на  Съединените щати и до някъде на ЕС.
Страните, които не са подписали новите разпоредби няма да се ръководят от правилата му.
Очаква се държави, които са го подписали,да бъдат принудени под натиск на общественото мнение  да не го въвеждат  регулаторно.
Общо 89 държави подписаха заключителния акт.
Някои от държавите които не подписаха заключителния документ са: България,Русия,Индия,Иран,Албания,Германия,Андора,Армения,Австралия,Беларус,Белгия,Канада,Чили,Кипър,Колумбия,Коста Рика, Хърватска,Дания,Испания,Естония, Финландия,Франция,Гамбия,Грузия,Гърция,Япония,Унгария,Ирландия,Израел,Италия,Кения,Лихтенщейн,Люксембург,Малта,Молдова,Монголия,Черна Гора,Норвегия, Нова Зеландия,Перу,Филипини,Португалия,Словакия,Сърбия.

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер на 5 октомври във Вранча.

Владимир Кличко победи Александър Поветкин за световната титла в тежка категория.

Формула 1,Стартова решетка за Гран при на Корея-2013. Тайфунът Фитау застрашава състезанието.

Формула 1,Гран при на Корея-2013.Тайфунът Фитау застрашава квалификацията и състезанието.

30% данък върху слънчевите централи (фотоволтаици)?

Противоречиви мнения и идеи за пенсиите и социалната политика.

Обама отново се провали в опита си да спаси федералното правителство. Демократите и Джон Бонър са непреклонни за здравната реформа Обамакеър.

Технически фалит на САЩ на настъпва на 17 октомври 2013,потвърди финансовия министър Джейкъб Лю.

Продължава ислямизацията на Турция-хиджаб в държавни учреждения.

НОИ предлага два варианта за увеличение на пенсионната възраст. Изравняват жените с мъжете.За 1 и 2 ра категория не е ясно.

Нови идеи за пенсиите,тавана на пенсиите,начина на пенсиониране.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога