четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Британската кралица Елизабет II одобри Харта за дейността на медиите в Обединеното кралство.

Британската кралица Елизабет II одобри Харта за дейността на медиите в Обединеното кралство.


Британската кралица Елизабет II одобри Харта, уреждащи дейността на медиите. Хартата е приета на заседание на Тайният съвет на кралицата , който се провел в Бъкингамския дворец .
В него, с изключение на монарха, присъствали министри, членове на Тайния съвет , включително заместник министър-председател Ник Клег и министърът на културата Мария Милър.
Хартата е предназначена да засили спазването на етиката и срещу злоупотребите на  британската преса,медии и жълта  преса.
През 2011 г.  вестник The News на World , собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок , подслушва пощата и мобилните телефони на политици и знаменитости.
Имаше проучване на общественото мнение, и започнато наказателно производство. Установено е, че незаконните дейности , включително подслушване телефони, в преследване на сензации участват служители и други британски таблоиди и медийни компании.
Сега в съда в Лондон  върви процес срещу група от служители на вестниците Мърдок . Сред тях - бивш главен редактор на новините на World Ребека Брукс и Анди Колсън , който през 2010-2011 г. работи като съветник по връзките с медиите на министър-председателя Дейвид Камерън.
В сряда 30 октомври трима журналисти се  признаха за виновни за подслушване.
Британските вестници  доброволно  създадоха нов регулаторен орган, който ще следи за спазването на етиката от журналистите. Този регулатор ще има право да налага глоби на вестници признати за виновни в нарушаване на журналистическата етика , на до един милион паунда.
Въпреки това, много вестници и списания са се противопоставиха на приемането на Кралската Харта, тъй като, според тях, се нарушава свободата на словото.
Издателите са се опитали да блокират приемането на Хартата чрез съда. Няколко часа преди срещата на Тайният съвет, в сряда, 30 октомври Апелативният съд отхвърли иска на вестникарската индустрия, което и направи възможно приемането на документа.
И бюрократите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ ) изразиха недоволството си от Кралската Харта за регулиране на националния медиен пазар.
Защо си нямаме Кралица, да ни спаси поне малко от помията в българските телевизии и медии?

Южен поток стартира днес. България няма да инвестира нито лев,означава ли,че няма да има и транзитни такси?

Парламентарни избори днес по СОВА ХАРИС-БСП,ГЕРБ, ДПС, Реформаторският блок и България без цензура.

В САЩ-тест на изтребител-бомбардировач от пето поколение F- 35 с използване на бомба с лазерно насочване GBU -12.

Народната медицина и билките за лечение на екзема, кожни проблеми,обриви,пъпки.


ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога