четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Отвлечен е премиерът на Либия Али Зейдан и след няколко часа -освободен.

Отвлечен е премиерът на Либия Али Зейдан.


 Либийският премиер Али Зейдан е бил отвлечен рано тази сутрин от въоръжени лица и е отведен в неизвестна посока, съобщиха от правителството на Либия.
„Лидерът на преходното правителство Азли Зейдан бе отведен в неизвестна посока по неизвестни причини от група мъже”, за които се предполага, че са бивши бунтовници, съобщи правителството в кратко изявление в интернет.
 Малко по-късно  разбрахме,че:"Главната прокуратура е наредила задържането на премиера на страната Али Зейдан по обвинения, свързани с държавната сигурност", от  РИА Новости.
 След 20 минути от прокуратурата опровергаха ареста и потвърдиха отвличането от терористи.
Това ,вероятно е отговор на американската акция за залавянето на заподозрян член на Ал Каида на улица в Триполи,което потвърди , че следреволюционният хаос е превърнал голямата страна в Северна Африка в убежище за ислямистки екстремисти.
На чия страна е Главната прокуратура още не е съвсем ясно.
В събота Назих Абдул-Хамед ал Рукаи, известен с партизанското си име Абу Анас ал Либи и издирван за бомбени атентати срещу американски посолства преди 15 години, бе заловен от 10 души, докато се е връщал от молитва в южната част на Триполи.
 След Кадафи ислямистите, свързани с Ал Каида, използваха Либия за контрабанда на оръжия и база за бойците от "Ал Каида в ислямски Магреб" и на други ислямисти.
Оръжията от бившите складове на Кадафи стигнаха до Египет, Мали и Сирия, и попаднаха в ръцете на съперничещи си милиции и бивши либийски бунтовници, които отказват да се разоръжат, като казват, че искат да получат повече от богатствата на Либия.
Либийската централна власт е нестабилна и премиерът Али Зейдан се бори срещу  съперничещи племена и протестиращите, които искат автономия в източната и южната част на страната.
Главната ценност на Либия, са нефтените запаси, който представляват 29,5 млрд. барела и залежите на природен газ -1,6 трлн. кубически метра. Деленето и опитите за преразпределение на тези ресурси далеч не е завършило.
Италианската нефтената компания ENI, която активно работи в Либия до войната, подписа договор с ПНС за сътрудничество в сферата на енергетиката.
Русия имаше действащи договори, за които сега е трудно да се прогнозира,но не бих заложил много.
Властите в третия по големина град в Либия - Мисрата въведоха ограничения за достъп до града на жители от други райони и фактически провъзгласиха автономията на Мисрата.
„Задачата за защита на града и поддържане на обществения ред е възложена на местните отряди, които през миналата година защитаваха Мисрата от войската на Кадафи", се подчертава в изявлението на областните власти, избрани през февруари.
Преди време източната част на Либия с административен център Бенгази,приблизително в границите на Киренайка, обяви автономия и създаване на органи на държавна власт, включително министерства на отбраната, финансите и петрола.
Групата бивши либийски бунтовници -"Команден пост на либийските революционери" -пое вината  за терористичния акт и заяви, че е нейните представители са  арестували и държат  премиера в отмъщение за съучастието му в отвличането от неговото правителство и сили на американските Специални сили на един от лидерите на "Ал Кайда"  Абу Анас ал Либи.
  Либийското правителство имаше извънредно заседание във връзка с инцидента.
 Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова за освобождаването на премиера на Либия Али Зайдан.
Неизвестните в Ливия станаха твърде много,защото към обяд либийският премиер Али Зейдан е освободен,след престрелка с друга въоръжена групировка,но е задържан министърът на финансите на Либия Абдел Карим ал Киляни  и е отведен в неизвестна посока, съобщиха преди малко  световните агенции.
Изглежда в Триполи някои правителстврни сили са подкрепяни от военни революционни организации, и се водят вътрешни борби за надмощие.
Оправигме ги и либийците.

Разходите за пенсии са нараснали 2,5 пъти за 12 години,а за пенсиите за първа и втора категория- 4 пъти.

Обама отхвърли плана на републиканците за временно споразумение за тавана на дълга.

Републиканците предлагат временно споразумение за тавана на дълга,Обама мисли.

Цветан Цветанов влезе в съда.

Либия се раздели вече на три независими "държави". Продължава борбата за нефта.

Надежда за компромис за увеличаване на тавана на дълга на САЩ.

Барак Обама и Джон Бейнър се инатят,а акциите падат.


Магнитна буря започна в полунощ на 9 октомври 2013,продължава на 10 и 11 октомври.

Обама спасява фалита,Путин пие водка с китайския лидер Си Цзинпин.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога