вторник, 15 октомври 2013 г.

Демократите на Барак Обама и ястребите от Републиканската партия не спасяват фалита ден преди катастрофата.

Увеличават всички пенсии с 3 процента от 1-ви юли 2014 година. Майчинските се вдигат на 340 от 1-ви януари.

САЩ спасиха фалита със закон за повишаване на държавния дълг до 7 февруари и подновяване на финансирането.


Демократите на  Барак Обама и ястребите от Републиканската партия все още не спасяват фалита ден преди катастрофата.
От Републиканската партия, все още не знаят,как и по какъв начин да избегнат изпадането в несъстоятелност и бюджетната криза,защото държат да постигнат целите си по отношение на реформата в здравеопазването.
Обама продължава неистово бяга от обвързването на двата въпроса,защото така  републиканците  го изнудват  за прословутата му комунистическа здравна реформа-най-голямата му,а изглежда и единствена гордост.
На 17 октомври изтича срокът за вдигане на тавана на дълга, и САЩ няма да са в състояние до покриват задълженията си.
„Няма решение какво точно ще правим. Възнамеряваме да продължим работата с представители и на двете страни, за да не допуснем неплатежоспособност и да възобновим работата на държавните учреждения”, заяви председателят на камарата на представителите в Конгреса, Джон Байнър.
На въпрос от журналисти ще има ли гласуване в камарата на представителите във вторник, Байнър отговори: „Ние обсъждаме с представители и на двете страни по какъв начин да намерим път, по който да се движим в бъдеще”.
 Рейтинговата агенция„Фич” постави престижния рейтинг „ААА” на САЩ под наблюдение с негативна прогноза и отправи предупреждение, че те може да го загубят заради финансовите раздори.
Дeфицитът на САЩ днес е над 100% и федералният дълг в момента се равнява на цялото количество произведени стоки и услуги от цялата страна.
 Демократите контролират Белия дом и Горната камара на Конгреса, докато републиканците контролират основния финансов лост на държавата – Камарата на представителите,обаче републиканците губят повече  и доверието в тях е достигнало най-ниските си нива в историята, според социологически проучвания.
47% от американския публичен дълг се държи от чужденци, най-голема част от Китай.
Индексите на борсата в САЩ замряха в тревога.
Dow Jones отстъпва с 0,18% до 15 274,23 пункта, IBM  поевтиняват с 1,1% до 184,92 долара за брой, McDonald's, губят 1,1% до 93,70 долара.
Standard & Poor's 500 с 0,09% до 1 708,58 пункта.
Nasdaq Composite обаче напредва с 0,07% до 3 817,92 пункта.
  Непотвърдени официално слухове от Вашингтон  говорят,че Хари Рийд от Демократите и  малцинството на републиканците в Сената начело с Мич Макконъл във вторник в късната нощ са стигнали до компромис в името на предотвратяването на фискалната криза.
Демократите и републиканците в горната камара на Конгреса на САЩ са пред   възстановяване на  пълното функциониране на федералните ведомства и агенции за до 15 яну 2014 .
Проект на законопроект разрешава на Министерството на финансите да извършат допълнително кредитиране и увеличааване на тавана дълга  до 7 февруари, 2014.
Американският президент Барак Обама зяви, че ще наложи вето на подготвяния от републиканците законопроект ако той включва политически условия за приемане на бюджета.
По въпроса с прословутата здравна реформа за момента има пълно мълчание.
Вече ролята на долара като водеща резервна валута е изложена на риск.
Паричното предлагане и на китайския юан, така и на йената и еврото, е по-голямо.
Алтернативи могат да бъдат швейцарския франк, японската йена и китайския юан, но никоя от въпросните парични единици не може да предложи ликвидност  близка до долара.
Еврото,беше основен вариант,но е под натиск от дълбоките проблеми на еврозоната.
Делът на долара от глобалните валутни резерви намалява през последните години и на фона на сегашната криза.
В американската валута все още  са деноминирани 62% или 3.72 трлн. долара от глобалните валутни резерви на обща стойност 6 трлн. долара, по данни на МВФ.
В началото на 50-те години на XX век делът на долара в глобалното парично предлагане е бил 90%, а сега е около 15%.
В дългосрочен план  долара ще продължава да губи позиции, независимо дали настоящата криза в САЩ намери решение, защото доверието е разклатено.
Икономическо изследване показа, че през президенстването на Обама САЩ са нанесени значителни щети на икономиката, клатушкайки се от една финансова криза към следващата, коментира "Гласът на Америка".
Несигурността във финансовата политика и пониженото потребление са стрували на американската икономика годишно 1% от нейния ръст от 2009 година насам.
Докладът показва и че непрекъснатото взимане на решения в последния момент по въпроси като държавните разходи и данъците е довело до загубата на над 2 милиона работни места и е направило нивото на безработицата с 0,6% по-високо от това, което би могло да бъде при нормални обстоятелства.

Виц на деня,но не е виц.

САЩ спасиха фалита със закон за повишаване на държавния дълг до 7 февруари и подновяване на финансирането.

ГЕРБ и Брисов спъват всячески работата на Народното събрание,с надежда да спасят калинките си.

Меркел се провали в преговорите със Зелените.

Франция построи първия вертолетоносач Мистрал, за руския флот. Япония и Китай също се въоръжават.


ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога