петък, 25 октомври 2013 г.

ВСС повиши председателката на Софийския градски съд и близка приятелка на Цветанов, Владимира Янева. Ана Караиванова подаде оставка.

 Не знам защо,но когато има скандални  решения в съдебната система винаги се сещам за крилатата фраза на легендарния герой на Илф и Петров-Остап Бендер:"Ледът се пука, господа съдебни заседатели."
Не знам дали сегашните управляващи си дават сметка,че ако не ги свалят напъните на ГЕРБ и присъдружните партийки,ако не ги свалят техните собствени безумия или не дай боже тежка зима,то най-вероятно ще пострадат заради правораздавателната система.
Кадровиците в съдебната власт, очевидно си живеят в някакъв свой измислен свят и смятат,че това ще продължи вечно.
Защо никой не си спомня,че основно искане на онези зимните,"грозните" протестиращи бе реформа на съдебната система.
Станишев ли е с къса памет,Местан ли?
Или чакат Сидеров да предлага реформата?
Депутатите обсъждат годишния доклад за дейността на ВСС и неговия Инспекторат за 2011 г. и 2012 г. Те отчитат, че въпреки положителното развитие на съдебната система, обществената оценка е негативна заради липсата на прозрачност и корупционни практики.
Главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет  Ана Караиванова е подала оставка пред парламента,а ВСС повиши председателката на Софийския градски съд  и близка приятелка на Цветанов, Владимира Янева.
ВСС повиши Владимира Янева в ранг "съдия от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Решението бе взето с 16 гласа "за", три "против", четирима въздържали се.
 Калин Калпакчиев, възрази срещу повишението, като припомни, че през 2011 г. тя бе наказана със "забележка" заради неизписани в срок дела.
По времето, когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов, името на Янева многократно бе свързвано с него, тъй като са семейни приятели.
Янева сама поиска повишение от съвета.
Янева е известна не само с близкото си приятелство с  Цветан Цветанов,но  и с факта, че бе единственият съдия, включен от Бойко Борисов в официалната правителствена делегация, която посети Ватикана през 2010 г.,и оглави Софийския градски съд през 2011 година, а изборът й предизвика небивал скандал в съдебната система.
 Особено популярна е със скандала в "Софийски имоти". Оказа се, че през май 2002 година, независимо че е младши съдия по същото време,
Владимира Янева сключва от името на баща си две сделки по покупка на имоти от "Софийски имоти".
Години по-късно тя поема дело за безстопанственост срещу 11 души от ръководството на дружеството, включително тогавашния изпълнителен директор Тошко Добрев, от чието одобрение е зависело и сключването на сделките с баща й.
 Янева се бави с насрочването и произнасянето по внесения обвинителен акт и накрая решава да прекрати съдебното производство заради недостатъци в досъдебното производство.
Сезираният със сигнал по случая Инспекторат към ВСС вместо да извърши проверка на делата на Янева, инициира проверка на всички наказателни съдии в СГС и наказа сурово  основния "Враг" на Цветан Цветанов-съдия Мирослава Тодорова,а Янева мина между капките.
  Ана Караиванова заяви:
„Понеже разбрах в последните дни, че основната пречка за съдебната реформа е моето оставане на длъжността след изтичане на срока и това ще е единствената причина за негативния доклад, очакван от ЕК, искам да заявя, че аз съм депозирала своята оставка. Сега, уважаеми народни представители, сте вие на ход”.
Нейният мандат изтече още в началото на годината, но и предишният, и сегашният парламент не могат да съберат квалифицирано мнозинство, за да изберат нов шеф на Инспектората.

Турската инвазия: Ердоган обяви, че Косово и Турция са едно.

САЩ изтегля военните кораби начело със самолетоносача Нимиц от бреговете на Сирия.

Президент или назначен чиновник?

На къде си тръгнал,бедни ми,Ердоган?


ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога