четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Южен поток стартира днес. България няма да инвестира нито лев,означава ли,че няма да има и транзитни такси?

Ураган опустоши, Хърватия,има загинали и ранени.

Европейски пирати ограбват кораби по река Дунав? Украйна подава жалба до ЕС.

Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност на 20 ноември,със закъснение от месеци.


Можем да дадем условен старт на проекта „Южен поток” каза министър-председателят Пламен Орешарски след среща с председателя на Управителния съвет на ОАО „Газпром” Алексей Миллер.
"Специално за нашата страна това е вероятно най-големият проект на нашата територия. Гледаме на този проект като изключително важен”, добави премиерът.
 "Бяха доуточнени основните параметри на финансовия модел. Аз оставам удовлетворен, че българската страна няма да инвестира нито лев в този проект, а в същото време параметрите са направени така, че са изгодни за нашата страна. Вярвам, че са изгодни и за руската страна. Когато се преговаря дълго време, и двете страни трябва да са доволни”, заяви Пламен Орешарски.
Не става ясно,как ще бъдат спазени изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС за достъп на трети страни до тръбата?
България няма да инвестира нито лев,означава ли,че няма да има и транзитни такси?
Има ли нещо неочаквано,като добри цени и други отстъпки в договора за газа?
 До 1 април 2012 , цената за България бе към 520 долара на 1000 куб. м,
 След 1 април 2012 откогато действа  отстъпката от 11% цената стана  472 долара.
Руските медии по-рано изчисляваха,че съгласието на България за „Южен поток” струва на „Газпром” между $2,75 и $3 млрд,сега така ли е?
 Идеята беше договорът  да е 10-годишен - за 6+4 години. След като изминат шестте години, България да може да намали количествата газ, ако започне добив от собствени находища или намери по-евтин газ от руския,това така ли е?
Не е ясно и колко газ,ще преминава,по старите,досегашни тръби през Украина,след стартирането на "Южен поток" и ще загубим ли и старите транзитните такси?
Успокоително за мен звучат воплите на руският вестник „Коммерсант”,а и получавам отговори на някои спонтанни въпроси:"Газпром официално започна строителството на най-проблемния участък - българския. За него монополът трябваше да предостави на България отстъпка от цената на газта и да се съгласи на сериозни отстъпки в условията за кредитирането. Освен това, в споразумението с България бе вписано и допускането до „Южен поток” и на други доставчици, за което настояват в ЕС и което „Газпром” не е правил за нито един свой проект. Но на фона на изострянето на отношенията с Украйна значимостта на успеха на „Южен поток”, който заобикаля украинската територия, расте".
„Стандарт енд пуърс” понижи кредитния рейтинг на Украйна заради опасения относно високите външни финансови нужди на правителството.
Рейтинговата агенция намали кредитния рейтинг на Украйна от „Б” на „Б-”. „Това се дължи на прогнозата ни, че стратегията на правителство е малко вероятно да си осигури достатъчно чужда валута, за да покрие своите външни финансови нужди”, се посочва в коментар на Агенцията.
Осъществяването на проекта Южен поток  не  изисква  от България никакви банкови гаранции посочи икономическият министър и се похвали, че годишният лихвен процент по заема от 620 млн. евро, който  взе БЕХ, днес е бил свален от 8 на 4.25 процента за погасяване е 22 години.
"Единственото обезпечение по този заем, уважаеми дами и господа - това са дивидентите, които ще получава компанията от транизитирането на природен газ през нашата страна", поясни Драгомир Стойнев.
Драгомир Стойнев даде отговор на някои от важните въпроси.Той твърди се,че е договорено  дивидента си БЕХ да започне да получава от първата година работа на тръбата, а не от 15-тата, както бе съобщено при предишната среща на Милер и Орешарски през юли.
Очаква се България да спечели и 2.8 млрд. евро от транзитните такси за газопровода за периода 2013 - 2043 г.

Какво разбрахме и какво не разбрахме за газопровода Южен поток?

Парламентарни избори днес по СОВА ХАРИС-БСП,ГЕРБ, ДПС, Реформаторският блок и България без цензура.

Британската кралица Елизабет II одобри Харта за дейността на медиите в Обединеното кралство.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога