неделя, 26 май 2013 г.

Демографската катастрофа в България и неолиберална социално-икономическа и система.

Демографската катастрофа в България и неолиберална социално-икономическа и система.

Българинът не понесе неолиберална социално-икономическа и система, която създаде  демографската катастрофа у нас и неволно и волно се самоунищожава чрез ниска раждаемост, висока ранна смъртност, загуба на жени във фертилна възраст, масова емиграция,бедност, безработица,социално неравенство, разпад на семейството, отчайващо ниско равнище на социална сигурност, трансформация на системата от социални ценности.
По отношение на демографската катастрофа е безкрайно наложителна "Кръгла маса" за консенсусни решения,които да се прилагат задължително от бъдещи НС-я,правителства дори и да има други финансови министри подобни на Дянков.
България е на първо място в света по намаляване  на населението,  на първо място в Европа по смъртност, на 229-то място от 232 държави в света по раждаемост, на първо място в света по самоубийства, включително детски самоубийства.
Страховитата демографска катастрофа в която се намира България дава основание за опасения,че пенсионната система няма да издържи и днешните работещи на практика да останат без пенсии.
 Повече от 60% от разходите за пенсии в момента се финансират от данъци,а не от осигуровки и пенсионната система ще рухне в следващите 1-2 десетилетия и хората  ще останат без осигурени достойни старини.
Средният осигурителен доход, през 2012 е намалял за първи път  до 589 лв.,но  бюджетът е осигурявал държавните служители върху 1124 лв.и така държавните служители вече бият по доходи военните и полицаите, чиито осигуровки през 2012  са били върху 1004 лв?
 Само чудо,като откриване на колосални природни ресурси, може да спаси този тип пенсионна система.
 В условията на безпрецедентната демографска катастрофа мерки за насърчаване на раждаемостта, подкрепа на семейството не се предвиждат.
А огромното Вътрешно министерство ще продължава да бълва млади,неосигурявани до скоро пенсионери,поради неимоверно раздутия щат.
В много села и градски гета няма демографска катастрофа, напротив, има бум на раждаемост на цигани. Тези деца не говорят на български, а на турски.Има общини, градове и села, в които живеят хора, които не говорят и не знаят български език.
Какво допринесе неолиберална социално-икономическа и система?Отговорът е един -нищо дългосрочно:социални помощи за безработица, пари за активизиране на трудовата заетост, програми за ходене на училище срещу закуски, курсове за квалификация и преквалификация и уж иновационни програми на борсата.
 И се наливат още пари за социално включване на циганите в пазара на труда без видим резултат. Това са само част от социалните плащания на държавата. Повече от 68% от тях отиват за интеграция на циганите, за връщането им към обществото.
По-малко от 20 % от ромите завършват образование, по-малко от 14 на сто започват работа чрез трудовите борси.
 Това обезсмисля програмите за ограмотяване в този им вид.
Статистиката за отказ от училище е от две десетилетия, но нито едно правителство не изработи една наистина дългосрочна демографска стратегия, не се опита да стабилизира и пазара на труда, а мерки за преодоляване на преждевременното напускане на училище на практика няма.
Какво допринесе неолиберална социално-икономическа и система?
С 300 млн.  са увеличени средствата за сектор "Сигурност",  20 млн. се отделят от първи януари за щастливи прасета, за щастливи кокошки, но не и за децата на България.
Това се случва на фона на новината,че за първи път след 1947 г. броят на българите е под 7 милиона,което съобщиха учени от Центъра за демографска политика.

Борисов иска да покаже,че още мърда, пред чужди посланници.

Бареков по ТВ7 с бившите депутати от ГЕРБ Иван Петров и Емил Димитров за Цветанов и Борисов,за корупция и престъпления.

Орешарски готов със състава на кабинета в понеделник.


ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога