сряда, 13 март 2013 г.

Новият папа на католическият свят е кардинал Хорхе Берголио с името Франциск.


Новият папа на католическият свят е  кардинал Хорхе Берголио  с името Франциск.
Конклавът, който започна на 12 март във Ватикана  е  избрал за нов папа  на католическият свят.
 Тази сутрин отново черен дим се издигна от комина на Сикстинската капела във Ватикана, което бе знак, че кардиналите отново не са изберали глава на Римокатолическата църква.
Предстояха още два тур на избора днес.
 115-те кардинали решиха кой да заеме мястото на оттеглилия се папа Бенедикт XVI.
От комина на покрива на Сикстинската капела на Апостолския дворец се издигна бял пушек, който извести, че отреклият се от престола Бенедикт XVI има приемник.
Кардинал  Жан Луи Торан от балкона на базиликата "Свети Петър", обяви  избраният да оглави Римокатолическата църква-  кардинал Хорхе Берголио  с името Франциск.
Аржентинецът с италиански произход Хорхе Марио Берголио  избран за папа тази вечер с името Франциск , е първият папа от Америка и първият йезуит.
266-ият папа в 2000-годишната история на Католическата църква се появи на балкона на базиликата „Свети Петър", за да приеме овациите на ликуващата тълпа на площада. Вярващите започнаха да скандират "Habemus Papam!", развявайки знамена на страни от цял свят.
 Изборът на 76-годишния духовник е изненада. Името му съобщи френският кардинал Жан-Луи Торан,  от балкона на катедралата "Свети Петър".
Архиепископът на Буенос Айрес, Аржентина, е интелектуалец йезуит,мрази лукса и разточителството, пътува с автобус и има практичен подход към бедността.Произхожда от семейство на италиански емигрант.
 Когато е назначен за кардинал, Берголио, убедил стотици аржентинци да не летят до Рим и харчат пари, за да отпразнуват с него, а вместо това да дарят парите, които ще изразходят за самолетни билети на бедните.
Той е яростен противник на решението на Аржентина да легализира гей браковете през 2010 г., твърдейки, че децата трябва да имат право да бъдат отгледани и образовани от баща и майка. Той беше ръкополежен кардинал от папа Йоан Павел II на 21 февруари 2001.


Eкологична катастрофа заплашва Черно море, нефтения разлив се разрастна до пет километра.


Русия не харесва новоизбраният министър-председател и едновременно министър на външните работи на България Марин Райков.


Какво очакват хората от партиите на извънредните парламентарни избори?


Независимост на Правосъдната и Съдебната система чрез лустрация и преки избори за магистрати.

САЩ води политика в подкрепа на Ал Кайда.ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога