сряда, 6 февруари 2013 г.

Противоречия за доказателствата срещу Хизбула.


Противоречия за доказателствата срещу  Хизбула.

В Брюксел на 18 февруари министрите на външните работи на държавите членки на Европейския съюз ще обсъдят,кашата която създаде ГЕРБ и Цветанов за въпроса за включването на "Хизбула" в европейския списък на терористичните организации.
Франция и Германия не признават „Хизбулла” за терористична организация, въпреки призивите на Израел и САЩ.
 „Ако уликите докажат, че „Хизбулла” наистина е отговорна за нападението, тогава ще последват съответните последствия”, подчерта Щефан Сайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел.
 "Обоснованото предположение" за участието на "Хизбула" в атентата на бургаското летище, изразено  от вътрешния министър Цветан Цветанов, срещна мощен отпор.
Иван Костов бе категоричен, че на обясненията на вътрешния министър Цветан Цветанов не може да се вярва.
"Преса" съобщава, че "изявлението на Цветанов, сварило неподготвен президента Росен Плевнелиев, който не споделял позицията на вицепремиера".
Вътрешният министър нарушил договорка между участниците на КСНС да не се споменава името на радикалната групировка, като изданието, като се позовава на прессекретаря Мария Иванова, че на него не е прието становище по тази тема и неслучайно още преди началото му президентът подчерта, че вътрешният министър е изявил желание да информира участниците за хода на разследването.
Главният прокурор на България се усъмни в изводите на Цветанов за "Хизбула".
Сотир Цацаров не споделя категоричността на вътрешния министър Цветан Цветанов за "обоснованото предположение" за участието на организацията в терористичния акт. Според обвинител №1 в момента прокуратурата не разполага с достатъчно доказателства за повдигане на обвинение.
По-рано Сотир Цацаров директно разкритикува практиката на МВР прибързано да говори по висящи дела. "Мисля, че това говорене в много случаи категорично не е полезно за нормалното разследване. Това говорене може да създава внушения, може дори да внушава определена посока за разследването" по повод  разследването на атентата срещу Ахмед Доган.
Всички парламентарни групи в българското Народно събрание, без ГЕРБ, заявиха, че националната сигурност е поставена под въпрос.
Няма нито едно доказателство, че извършители на атентата в Бургас са дейци от "Хизбулла"- каза председателят на "Атака" Волен Сидеров.
Правителството навлиза в една международна политическа игра по един безотговорен начин, без да калкулира последствията.-заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в парламента в изказване от името на Парламентарната група на Коалиция България.
Европол не подкрепя Цветанов и ГЕРБ за “Хизбулла” в Бургас.
Директорът на Европол Роб Уейнрайт  е съгласен с твърдението, че атаката е с ливански произход, изхождайки от нейния маниер, но каза "характерната връзка с “Хизбулла” не е толкова сигурна".
Брюксел коментира сдържано съобщеното от Цветанов :
Говорителят на Аштън в официалното изявление не спомена нито веднъж групировката "Хизбула", за която Цветанов заяви, че е съпричастна с бомбената атака и още "Изводите от разследването трябва да бъдат оценени сериозно, тъй като са свързани с терористична атака на територията на ЕС, която доведе до убийството и раняването на невинни граждани".
„Берлинер моргенпост”отбелязва,че САЩ смятат „Хизбулла” за терористична организация и настояват ЕС също да я включи в своя „черен списък”.
Канада и Австралия казаха, че тепърва ще проверяват информацията на българските власти, че атентаторите може би са техни граждани.
Доброслав Димитров депутат  от ГЕРБ: Никой не е посочвал "Хизбула",като отговорна за терористичната атака срещу израелските туристи на летището в Бургас. Единственото, което беше направено на КСНС, беше да се даде информация за свързаните с атаката и да се направи обосновано предположение“.
"Хизбула" официално отрече да е замесена в атентата в Бургас. Заместник-генералният секретар на "Хизбула" Наим Касем заяви пред а Reuters, че групировката му няма нищо общо с атентата в Бургас и каза, че обвиненията са плод на международна кампания, организирана от Изрел.
"Обоснованото предположение" за участието на "Хизбула" в атентата на бургаското летище, изразено  от вътрешния министър Цветан Цветанов, срещна мощен отпор и сериозна подкрепа.
Външният министър Николай Младенов пред "Ал Арабия" обяви, че участието на "Хизбула" няма да остане без последствия.
„Аарец”-Българските власти обвиниха „Хизбулла” за взрива в Бургас.
Джон Кери-държавен секретар: Съединените щати поздравяват нашия близък приятел и съюзник в НАТО България за изчерпателното и професионално разследване на терористичното нападение в Бургас от 18 юли 2012 г. Заключенията са ясни и недвусмислени: Хизбула е отговорна за това смъртоносно нападение на европейска земя.
Великобритания-Дейвид Камерън"Бих искал да Ви благодаря за усърдното и акуратно разследване на терористичното нападение в Бургас на 18 юли 2012 година и да изразя пълната солидарност на британския народ с народа на България."
„Дейли Телеграф”: "Организацията „Хизбулла” е свързана с атентата в Бургас".

Метеорит в Урал, има над 500 ранени-видео.


Биволъ организира онлайн петиция за изслушване в Европейския парламент ПО КАЗУСА "БУДА"

Оцелелите от самолетна катастрофа до Донецк: "Самолетът се смачка като тенекия."Kруизният кораб "Триумф" бедства. 4100 пътника и екипаж са без храна,вода и тоалетни.Младите майки протестират за 30 милиона за децата си.


Десет метрово цунами удари остров Нденде. Ново земетресение с магнитуд 6.2 на Соломоновите острови.
ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога