неделя, 24 февруари 2013 г.

Митрополит Неофит е избран за Патриарх на Българската православна църква след балотаж.


Митрополит  Неофит   е избран за Патриарх на Българската православна църква след балотаж.  Митрополит  Неофит е избран за Патриарх на Българската православна църква след балотаж.
До балотажа на избора за глава на Българската Православна църква  достигнаха митрополитите  Неофит и Гавриил,  след като Неофит е получи 72 гласа,митрополит Гавриил – 43,а Галактион- 22 гласа. 
 На Патриаршеския избирателен църковен събор присъстваха  138 делегати. 
Отсъстваше един от тримата кандидати за патриаршеския престол – Старозагорския митрополит Галактион,поради заболяване.
Днес се проведе изборът на нов патриарх на Българската православна църква. Броят на епархийските делегати от 15 епархии е 80 - 48 клирици и 32 миряни. В избора за нов патриарх участват  архиереи на Българската православна църква-13 митрополити и 19 епископи, по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски, които са под пряката юрисдикция на Светия Синод, 13 монаси и 11 монахини от всички епархии и по един представител на Софийската и на Пловдивската духовна семинария.
На официалната церемония в Патриаршески Катедрален Сатвропигален Храм-Паметник „Св. Александър Невски”, патриаршеските инсигнии-  бяла патриаршеска епанокамилавка, и зелена патриаршеска мантия с извезани в златно инициали на Българската патриаршия и патриаршески жезъл,бяха възложени на новоизбрания български патриарх Неофит.Във Варна повече от 30000 на 15-я ден на протеста.


ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога