петък, 22 февруари 2013 г.

Кръгла маса в София на инициативни комитети от цялата страна.


Кръгли маси в Сливен и София на инициативни комитети.
В Сливен са изгонили всички медии и са подписвали  декларации за не членуване в партийни организации.
Неподписалите не се допускат в залата.
Покана за участие в Сливен са получили представители на всички градове в страната, а събраха около 30  организатори на протестите.

Kмета Кирил Йорданов избран с подкрепата на ГЕРБ се отрече и от децата.Йорданов се отказва от всичко и всеки само да остане на власт.

 Не е ясно кой направи подборката на поканените.

Предварително на участниците в Сливен е спусната декларация в която
фигурира национализация на всички стратегически отрасли и природните ресурси в България, забрана за управляващи партии на  политически живот,  смяна на системата на управление на страната, включително и изборния закон, формулиране на национални приоритети.Неформалният и неодобряван от всички лидер на протеста във Варна Иван Петров  заяви, че дошлите в Сливен са единни.
Очаквал се отговор в срок от седем дни, като в противен случай се заплашват с гражданско неподчинение, неплащане на сметките и нови граждански протести.
Имало хора, които се опитват да разделят протестиращите и, според организаторите, това е станало след като президентът Росен Плевнелиев е съобщил, че ще приеме лица от протестиращите.
Канал 3 предаваше на живо от София.
Правят се списъци за изказване.Събират се мнения.
Андрей Слабаков, председател на Асоциацията на свободните „Свободен избор” се опитва да вземе връх.
Започнаха изказвания и се набляга основно за Велико народно събрание и отмяна на член 12 от Конституцията.
 Иска  се контрол на всички ресори на правителството и всички комисии на  НС.
Дадоха думата на Михаил Константинов,поканен от Слабаков да разяснявал какво може и какво не може?
Той обяснява какво разрешава сегашната конституция,викове и възгласи го прекъсват и Слабаков му помага.
Той обещава да пусне протестиращите да броят гласовете спасява положението и печели публиката.
Продължават изказванията и наделява мнение за ВНС.
Има екзотични искания за трима министри-вицепремиер,финансов минитър,министър на енергетиката и министър на вътрешните работи.
Слабаков се намесва и иска да остане този доминиран от ГЕРБ парламент докато им изпълнел исканията.
 Кръглата маса на Слабаков формулира горе -долу следните искания:
 Национализация на на ЕРП-тата,чрез връщане акциите,свикване на Велико народно събрание ,50% гражданска квота в държавните институции,закриване на  БЕХ, нов закон за енергетиката и персонална отговорност за  подписалите неизгодни енергийни договори.


Две Кръгли маси в София на инициативни комитети от цялата страна.
Кръгла маса и в Сливен на инициативни комитети 35 града.

Инициативните комитети на протестиращите от цялата страна се събират в събота 23 февруари в 13:00 часа в ресторант „Континентал плаза”, за да  изберат лицата, които ще ги представляват и да си уточнят исканията и бъдещи мерки.
Там Андрей Слабаков, председател на Асоциацията на свободните „Свободен избор” се опитва да вземе връх.
Щяло да има пропускателен режим, за да присъствали  физическите организатори на протестите в страната,а как точно ще се избират кой е по-истински протестиращ не става ясно.
Има и други сбирки на протестиращите от страната с опити за обединение.
От Сливен в обявиха,че в 11 часа се събират инициативни комитети от 35 града.Организацията е от Фейсбук групата "Да запалим монополите".
В София има друга сбирка в 15 часа в БТА на граждански форум на националните протести.
Софиянци декларираха,че искат  да контролират всички ресори на правителството и всички комисии на новото НС.Президента им обеща по-рано обществен съвет към служебното правителство.
Категорично отричат създаването на  политическо формирование,което означава,че накрая ще стане точно обратното.
Споменават двата профсъюза,като евентуални съюзници.По-добре да внимават много с тях,защото,ако имаше в България синдикати сега нямаше да са на улиците.
Демонстрират общо взето пълно безхаберие какво точно искат да се направи,а си знаят от какво са недоволни.
Варненци не успяха да излъчат единодушно инициативен комитет.
Групата от протестиращи,които депозираха искане за оставката на кмета Кирил Йорданов и обласния управител, настоява Варна да бъде представлявана от Омбудсмана на България Константин Пенчев,когото софиянци също искат,вкючително и за Премиер на служебното  правителство.
Във Варна Кънчо Бонев – защитникът на Морската градина от  застрояване  и противник на продажбата на 122 дка от Алея Първа без търг на „Холдинг Варна“ очевидно не получава подкрепа.
Национален комитет “Васил Левски” ще бъде официалното име на протестиращите в България, заявил в интервю за “24 часа” недолюбваният от някои, футболист Иван Петров, загубил до някъде  инициативата  и критикуван от други протестиращи,активни във фейсбук.
Калина Павлова,  боркиня срещу строителството на "Алея Първа",е решила да говори от името на варненци.
След като ГЕРБ претърпяха пълно фиаско  в опита си да овладеят протестите отвътре,със свой "представител на народа-"Даниела Пеловска,сега знайни и незнайни сили и хора се опитват да възседнат недоволните.
Това е напълно естествено при липсата на ясно изразено лице или лица на протестите,стари опитни и не до там опитни люде, да искат да се докопат до власт.
Гражданското движение „СИЛА“ развява трибагреника в много градове,но изглежда на малко места получава доверие.Така или инче Благоевград си има своята Жана д'Арк, Райна княгиня и Желязната лейди, в лицето на  Людмила Манова.
Ангел Славчев  в София пък не иска да е лидер :„ В протестите, които организирахме, всички са лидери.“
Той е един от националните координатори на протестите против добива на шистов газ миналата година.
 По-добре сега да протестира сам срещу миналогодишните си протести,защото как да поевтинеят сметките без българска суровина?
Комунистите от „Че Гевара“ и Павел Иванов са на първа линия на протестите в Пловдив.
Рехави  протести на пловдивчани, обаче пловдивските роми  се канят да излязат на протест в Пловдив днес пред Джумая джамия и в неделя в ромската махала „Столипиново“, от 16.00 часа.
В Бургас  свалиха от поста му неформалния лидер на протеста Григор Дойнов,който от години оглавявал най-различни комитети в защита или срещу нещо, независимо какво. Обвиняват го, че пропагандира тезите на “Атака”.
  Отклоняват енергията на протестите с пълните глупости за индивидуални жалби в Конституционния съд срещу закони,нарушаващи граждански права на движение "Модерна България" на досадилия на всички Борислав Цеков,който прави за сега, успешен опит да яхне протестите и получава широка подкрепа в казионните медии.
Най-отвратителен е опита на политическата близалка на Борисов-Яне Янев да възседне протестите на хората.
Веднага се ослушаха и РЗС предлагали референдумът за Велико народно събрание за нова конституция да се проведе на датата на изборите. Президентът лековато, без да оцени обществените нагласи, отхвърли тезата за Велико народно събрание. По този въпрос трябва да се произнесе не президентът, а българският народ”, посочва "говорителят" на Борисов.
Да се надяваме.че протестиращите няма да се подведат,когат подобни създания прегърнат техните лозунги.
   Андрей Слабаков, искащият да стане виден общественик и председател на "Националната асоциация на свободните",който се преекспонира сам в същите казионни телевизии,като "спасител" на ранени е поредният сериозен кандидат да овладява народното недоволство.
В мрежата го спрягат за подводница на Борисов.


Kмета Кирил Йорданов избран с подкрепата на ГЕРБ се отрече и от децата.Йорданов се отказва от всичко и всеки само да остане на власт.Гласуваха оставката на Борисов. Цирк -митинг на ГЕРБ пред Народното събрание.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога