четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Граждани трябва да вземат решения,партиите бързат.

+
 Граждани трябва да  вземат решения,партиите бързат.
За да има ред и спокойствие,властта в модерните правови държави е разделена между институциите.
В нормалните държави основните институции са Парламент,Президент (или монарх),правителство,независим съд,Църква,политически партии,армия,полиция и др.
В България част от институциите загубиха този си статут,особено през последните 4 години.
Цярквата е в тежка криза и не сме сигурни,ще имаме ли Патриарх в неделя.
Армията бе унищожена за да няма опасност за управляващите и  военнослужещите вече са получили разрешение за втория си протест от Софийска община и ще протестират срещу вече паднало правителство.
Шествието на военните  срещу политиката за непрестанните реформи и съкращения ще се проведе на 23 февруари , събота от  11 часа, пред  Паметникът на Незнайния войн.
Бойко Борисов ликвидира напълно Народното съдрание като институция с показно пренебрежителното държание дори и към депутатите от ГЕРБ.
Доверието към полицията е разядено.
Цветанов доста успешно се поупражнява последните години върху съдии и съдилища и където можа,назначи свои "Калинки".
 През 2009 хората се надяваха в ГЕРБ,като на спасителен пояс,и провала и разочарованието рефлектира върху цялата политическа система.
За съжаление,демокрацията не е измислила нищо по-добро и в световен мащаб.Другото е анрхия и след това някакъв вид диктатура,на една партия или на един човек.
Протестиращите граждани са на кръстопът-вече трябва да се вземат решения или поне да ги предложат.
В средите на протеста обаче има от възрастни и улегнали хора,семейства  с деца,през различни търсещи политическа изява до млади момчета на 14-18 години с бушуваща кръв.Консенсусат е почти невъзможен.
Чуват се крайни искания за разпускане на партиите и съд на всички били във властта последните 23 години.Звучи справедливо,но ще вкара всички в спирала на анархия и още по-голяма бедност.Веднъж го правихме в през 40-те.
Иска се и Велико народно събрание, или за кръгла маса подобна на тази от времето на падането на Живков.Може,но ще ни остави в сегашното тежко положение за още няколко години.И най-вероятно ще възпроизведе същите стари муцуни.
За да не разрушим напълно държавата си,най-добре да се извърши  лустрация на всички, били на ръководни постове в партии,държава,агенции,и лустрация на всички доносници и служители ДС отваряне на абсолютно всички досиета.
Самите партии са кухо название,виновните са хората правили поразиите последните 23 години.
Прекалено много зависими хора продължават да се назначават,за да им се дърпат лесно конците и да не могат да се еманципират.
Разбира се не бива да се неглижират и справедливи искания,като оставки на кметове и областни управители,- финансова ревизия на общини и общински фирми,фирми, печелили големи  поръчки -но да се знае ,че сегашните контролни и ревизионни органи са безвъзвратно корумпирани.
Да се надяваме,че"гражданските комитети" на протестиращите няма да се корумпират и няма да надделее омразата,а ще има и здрав разум за бъдещето на държавата.
Най-вероятно партиите ще отидат на предсрочни избори преди "гражданските комитети"да се организират и да представят общи искания.
Едва ли гражданите ще успеят да вкарат много свои хора където и да било,без реална организация.
.
ПРЕГЛЕД

Има протестиращи и по-правилно протестиращи.Само оставката на кмета Кирил Йорданов обединява 11-я ден на протеста във Варна.

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога