събота, 23 февруари 2013 г.

Решенията и резултатите след края на Кръглите маси на протестиращите в Сливен и София.


Решенията и резултатите след края на  Кръглите маси на протестиращите  в Сливен и София.

Накрая от Сливен искат този парламент да си свършел работата,след като изрично показа ,че не е в състояние да работи.Основно искане е създаване на програмен кабинет и създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота 50%. Иска се договор между хипотетичният  обществен съвет и програмен  кабинет за изпълняване на исканията на гражданите.
Искат мажоритарни избори.
Искат да остане тази конституция,но да се променя от НС.
Говори се за  смяна на системата на управление на страната, включително и изборния закон, прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на енергото, топлофикация и ВиК ,формулиране на национални приоритети.
Други искания са: Намаляване на квотите за производство на скъпа ел.енергия,  евтината ел.енергия, произвеждана от  „Козлодуй” , премахване на всички посредници и НЕК да поеме техните функции,разсекретяване на всички договори на производители на ел.енергия за вътрешния пазар, разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани,  съдебна  отговорност за щети, нанесени на държаната от подписалите  договорите, 50% гражданска квота в ДКЕВР.
За топлофикациите искат сключване на индивидуални договори, право да се прекрати договора, индивидуален уред за измерване и премахване на понятието „прогнозно количество”,ежемесечно отчитане на реално използвана топлоенергия,премахване на дружествата за топлинно счетоводство.
 За ВиК-дружествата се иска разтрогване на всички концесии, касаещи доставката на вода на гражданите на България и държавата да поеме функциите на концесионните дружества;

От София.
  Кръглата маса на в НДК на Флейтата и Слабаков формулира горе -долу следните искания:
 Национализация на на ЕРП-тата,чрез връщане акциите,да не абдикира сегашния парламент до приемане на нов избирателен закон,темата за свикването на Велико народно събрание се разми,50% гражданска квота в държавните институции,закриване на  БЕХ, нов закон за енергетиката и персонална отговорност за  подписалите неизгодни енергийни договори.

В София имаше друг,по-малко отразяван от казионните медии  в БТА,което навежда на мисълта,че е бил истинския в София.
Те обявиха,че сбирката на на Флейтата и Слабаков е нелигитимна и се опитва да яхне протестите.
 Янаки Ганчев, който отговаря за протестите на Орлов мост,заговориха,че лицата от „кръга Слабаков" били едни милионери, които не представлявали гражданските протести.
Той смята,че оставката на правителството е вследствие на това, че във Варна две седмици всеки ден е имало протести, и Благоевград също. Твърди, че е чул полицаи да казват на група от младежи с качулки „минаваме към план Б",преди окървавяването на протеста.


В неделя исканията на "всичките войводи"ще бъдат прочетени пред протестиращите и ще бъдат съгласувани. Лошото ще дойде когато трябва да решат кой да бъде начело.Показателен и неприятен е проваленият избор на Инициативен комитет на протестите във Варна,заради опитите на различни партийни представители да яхнат народното недовлство,и наличието на прекалено много "войводи".

Протестиращите  поискаха и незабавна среща с президента Росен Плевнелиев без участието на партии.

24 февруари 2013, неделяВсенощно бдение в храм-паметника "Св. Александър Невски" преди избора на Патриарх на БПЦ.


Кръгла маса в София на инициативни комитети от цялата страна.


ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога