неделя, 10 февруари 2013 г.

Бунтове в Тунис -един полицай убит, 59 ранени, 375 арестувани демонстранти. Трима министри напуснаха.


Бунтове в Тунис -един полицай убит, 59 ранени, 375 арестувани демонстранти.
Трима министри напуснаха.

Според тунизийската МВР, при потушаване на бунтове задържани 375 души. Демонстрантите атакуват дузина полицейски станции.
Сензационното убийство на лидер на опозицията в сряда доведе до задълбочаване на политическата криза в Тунис,  развила се през последните няколко месеца в резултат на борбата между  ислямисти сили на власт и светски сили.
Вълната от масови протести с искания за свалянето на управляващите ислямисти в Тунис се засилва.
Основната заплаха за Тунис е нарастващата дързост на свръхконсервативните мюсюлмани салафисти, които искат да наложат на  страната строго управление по законите на исляма и са острата конфронтация със светските демократи.
Трима министри напуснаха постовете си в правителството на Тунис. Всички   са членове на "Конгрес за републиката".
 Решение е поради факта, че не са изпълнени изискванията за смяна на правителството.
Лидерът на светската демократическа партия Балаид бе убит в сряда  пред собствения му дом. В изявление на тунизийското вътрешно министерство престъплението се определя като „политическо убийство и терористичен акт”.
Премиерът на Тунис Хамади Джебали заяви, че ще разпусне правителството, за да формира нов кабинет на националното единство.
След убийството на политика се проведоха протести, които прераснаха в сблъсъци с полицията.
И Тунис подобно на Египет потъва в размирици и вероятно в религиозна гражданска война.
"Мюсюлманските братя" вече открито настояват за създаването на мюсюлмански халифат, а Египет се превръща в негласна база на "Ал Кайда".

Протестиращи граждани бият министър Добрев за сметките за тока със снежни топки.Противоракетната отбрана на Европа е неефективна,казва Пентагона в секретен доклад?Легия Раковски и военния синдикат подкрепени от 25 организации. Намаляването на армията не било компенсирано от модернизация и превъоръжаване.


Джон Кери за промяната във външната политика на Вашингтон-спират оръжието за бунтовниците в Сирия.Великобритания си запази отстъпките от вноските за европейския бюджет.


Снежната буря "Немо" връхлита северо-изтока на САЩ. Извънредно положение в Ню Йорк, Масачузетс, Кънектикът и Роуд Айлънд.


Защо 15 млрд. е с 1,5 млрд. повече от 16 млрд?

ЗА ВРЪЗКА:
yphalachev@gmail.com

Архив на блога